La URV serà un node de la infraestructura d’anàlisi de dades de recerca en ciències socials més important d’Europa

La URV forma part d’una nova infraestructura de recerca europea, SoBigData++ RI, un recurs estratègic que donarà accés a dades, programari, metodologies d’anàlisi i d’aprenentatge automàtic als investigadors, especialment de ciències socials. L’objectiu d’aquesta infraestructura de mineria de dades i intel·ligència artificial és contribuir a la comprensió de les transformacions socials a través de l’anàlisi de dades i l’establiment de sinergies entre la comunitat científica.

Les 27 institucions que formen part del consorci comencen ara a treballar en la definició de l’operativa de la plataforma que tindrà el hub central a Itàlia i deu nodes a Holanda, Estònia, Suïssa, Finlàndia, Suècia, Àustria, Alemanya, França, el Regne Unit i Espanya. Té un cost de 150 milions d’euros, finançats, en part, per la Comissió Europea i els estats membres de la Unió a través de l’European Strategy Forum on Research (ESFRI), un instrument estratègic per desenvolupar la integració científica d’Europa.

A la pràctica, aquesta plataforma permetrà dissenyar i executar investigacions socials de grans dimensions, gràcies al bolcatge de dades, la formació als investigadors per fer anàlisi de dades massives, la utilització d’intel·ligència artificial, el desenvolupament de metodologia per a l’aprenentatge automàtic, l’establiment de mètodes d’anonimització de dades i mètodes de control per treballar amb dades sensibles i dades amb informació rellevant respectant les lleis de privadesa de dades.