Els pastissers confien vendre 1,8 milions de coques de Sant Joan i aposten per mides més grans

Els pastissers artesans de Catalunya encaren la campanya de coques de Sant Joan amb optimisme. Coincidint amb el relaxament de les restriccions i la possibilitat de fer trobades de més persones, aquest any recuperen formats més grans, tal com es venia fent abans de la pandèmia. Enguany confien vendre 1,8 milions de coques en el conjunt del territori, una xifra similar a l’any passat. Al tractar-se de mides més grans, però, pot suposar un increment d’un 25% de quilos respecte el 2020. Pel que fa a les més sol·licitades, la coca de crema i la de llardons són les varietats que tenen més sortida aquests dies.

Els pastissers artesans de Catalunya viuen amb “il·lusió” aquest Sant Joan ara que la pandèmia i les restriccions permetran una major “normalitat” i fer trobades de més persones. És per això que aquest any han decidit elaborar coques amb formats més grans, tal com venien fent abans de la covid-19. El que no canviarà aquest any serà el rànquing de les varietats més venudes. Al capdavant continua la tradicional coca de crema, seguida de la de llardons i la que porta fruita. Alguns establiments també aposten per altres ingredients mascarpone, taronja o xocolata per ampliar l’oferta i ajustar-se als diferents paladars.

L’increment de les matèries primeres es veurà lleugerament repercutit en el preu respecte l’any passat, al voltant d’un 2% més. Excepte el pinyó, que és una mica més econòmic que fa un any, la resta de matèries com ara mantegues, làctics i ous s’han “apujat força” i molt especialment l’electricitat.

Una tradició lligada al solstici
La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d’estiu, una festa pagana amb foc i música. A la costa mediterrània, la festa s’acompanyava d’una coca plana i arrodonida que, originàriament, era una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons i tenia forma de sol.

Des del gremi de pastissers reivindiquen que aquest és un producte artesanal que s’elabora i es menja el mateix dia. Recomanen comprar-la en forns i pastisseries i posen en valor la qualitat d’un producte “més saludable i fet amb matèries de primera qualitat” que no pas les que s’elaboren de forma industrial.