La URV invertirà 310.000 euros en la instal·lació de plaques fotovoltaiques

El Claustre Universitari de la URV ha aprovat avui l’adhesió de la Universitat als compromisos per a l’acció climàtica proposats per la Generalitat de Catalunya. Un d’ells és el d’assolir l’autoconsum de fonts renovables d’almenys un 35% a l’any 2030, que la URV inclou dins el nou Pla de sostenibilitat ambiental i acció climàtica 2021-2030, actualment en procés de redacció, i la seva Estratègia de transició energètica 2030. Amb aquest objectiu es farà durant el curs 2021-2022 una instal·lació fotovoltaica per autoconsum a les cobertes dels campus Catalunya i Sescelades que suposarà una inversió de 310.000 euros.

Les plaques estaran en funcionament la primavera del 2022. L’estalvi econòmic estimat que comportaran és de més de 50.000 euros a l’any, pel qual la inversió s’amortitzarà en sis anys. A més, el nou Pla preveu ampliar la instal·lació fotovoltaica entre el 2022 i el 2024 a les cobertes del campus Bellissens, del campus de Vila-Seca i del de Terres de l’Ebre. Amb el desenvolupament complet de les instal·lacions fotovoltaiques, que preveu cobrir també alguns pàrquings, es calcula que el 2030 es podrien produir el 49% dels kWh que consumeix la Universitat i sobrepassar l’objectiu proposat per la Generalitat de Catalunya.

La URV ha treballat fins ara en l’estalvi i l’eficiència energètica i del 2005 al 2019 ha reduït en un 41% el consum elèctric per metre quadrat d’edificis. L’objectiu pel 2030 és reduir-lo un 50% i, a la vegada, eliminar completament el consum de gas natural i altres combustibles fòssils substituint les calderes de gas per altres sistemes de generació de calor. A més, el nou Pla de sostenibilitat ambiental i acció climàtica garantirà el subministrament elèctric amb certificat d’origen renovable deu anys més. Des de l’any 2018 que la totalitat de l’electricitat que consumeix la Universitat és d’origen renovable certificat.