Inspecció de Treball emet set informes contra IQOXE per infraccions greus en menys d’un any i mig

Inspecció de Treball de la Generalitat ha emès set informes contra l’empresa química IQOXE de la Canonja per infraccions greus. Les resolucions tenen l’origen en denúncies posades per CCOO per diferents aspectes com la vulneració del dret de vaga, mancances en el Pla d’Autoprotecció, falta de mesures de seguretat per als treballadors, no adoptar prou protecció contra la covid-19 o deficiències en els programes de formació als empleats, entre altres. Totes s’han posat després de l’explosió que es va produir a la companyia el 19 de gener del 2020 i que va causar tres morts. Inspecció de Treball trasllada posteriorment els informes al Departament de Treball, que ja ha sancionat alguns casos amb el màxim estipulat de 6.000 euros.

Pel que fa a la denúncia per vulneració del dret de vaga, el secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha explicat a l’ACN que Inspecció de Treball ha resolt que IQOXE va posar uns serveis mínims «abusius». «L’empresa va argumentar que no podia aturar un compressor perquè es podia avariar, però era una excusa perquè durant l’ERTO el van posar en marxa i aturar fins a vuit vegades amb normalitat», ha explicat. Així, en la vaga convocada pels treballadors el passat 30 de març, IQOXE «va seguir produint òxid d’etilè i va subministrar vapor a altres empreses» del polígon petroquímic. Amb tot, Martín ha apuntat que des del sindicat ja tenen preparada una demanda judicial contra la companyia, en la qual hi adjuntaran l’informe d’Inspecció de Treball.