Entra en vigor la nova factura de la llum amb tres trams horaris i diferents tarifes: punta, pla i vall

La nova factura de la llum ha entrat en vigor aquest dimarts. Un dels principals canvis és la introducció de tres trams horaris amb diferents tarifes (hora punta, pla i vall) i dues potències elèctriques. El període d’hora punta és el més car i es distribuirà entre les 10h i les 14h i entre les 18h i les 22h de dilluns a divendres no festius. El període pla, menys car, és de 8h a 10h del matí, de 14h a 18h de la tarda, i de 22h a 24h de la nit. El període vall, amb un preu més reduït, està comprès entre mitjanit i les 08h del matí i dissabtes, diumenges i festius d’àmbit estatal. Només amb l’entrada en vigor del model, la CNMC calcula que s’abaratirà un 3,4% el rebut de 19 milions de consumidors elèctrics sense discriminació horària.

La finalitat del govern espanyol és fomentar “l’estalvi energètic, l’eficiència, l’autoconsum i el desplegament del vehicle elèctric”. A través de la nova estructura tarifària es preveu incentivar el trasllat del consum elèctric de les hores de màxima demanda a altres en les quals les xarxes de transport i distribució es trobin menys saturades. Aquest fet reduirà la necessitat de portar a terme noves inversions en aquestes infraestructures. Això repercutirà en menys costos per als consumidors d’energia, ja que són aquests els qui sufraguen aquest tipus d’infraestructures a través de la factura elèctrica, i també evitarà inconvenients mediambientals d’aquest tipus d’instal·lacions.