Constantí presenta una nova aplicació per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del terme

L’Ajuntament de Constantí ha presentat aquest dijous 27 de maig una nova aplicació per telèfons mòbils que permetrà descobrir dues rutes culturals pel terme municipal: la Ruta de l’Aigua i el Camí de Sant Llorenç. L’acte de presentació s’ha fet a la Sala de Plens amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez. L’aplicació s’inclou dintre del projecte “Natura Local”, una plataforma que treballa a través d’una pàgina web i una aplicació mòbil (app) amb l’objectiu de promocionar els municipis a partir del descobriment del seu patrimoni natural i cultural en forma d’itineraris autoguiats per la zona que posen en rellevància els punts més significatius del recorregut, mostrant també els serveis que ofereix el municipi.

L’alcalde, Óscar Sánchez, ha explicat que “és un projecte que s’emmarca en el pla d’inversions 2021-2024” i que vol ser “una eina per posar en valor el patrimoni natural i cultural del territori, fomentant el turisme de proximitat responsable i sostenible”.

Les dues rutes que es presenten en l’aplicació són la Ruta de l’Aigua i la Ruta de Sant Llorenç. Cada ruta es presenta amb una fitxa tècnica inicial i incorpora un mapa, localització i descripció de punts d’interès, galeria fotogràfica i relació de serveis, consells i també ofereix la possibilitat d’opinar i fer valoracions. En el futur es preveu incorporar noves rutes a aquesta eina informativa.

La Ruta de l’Aigua permet fer una ruta-passejada pel terme de Constantí, donant un tomb (sentit horari) per conèixer l’aprofitament de l’aigua de l’antiguitat fins a l’època contemporània. Indrets com els banys romans i les escenes aquàtiques del mosaic paleocristià de la vil·la de Centcelles, l’aqüeducte del Pont de les Caixes i els molins medievals, que funcionaven amb aigua d’una sèquia. La ruta repassa la història d’aquests indrets i dels paisatges naturals i agrícoles on l’aigua hi juga un paper cabdal.

Pel que fa la Ruta de Sant Llorenç es presenta com un itinerari fàcil i variat on podem descobrir valors històrics, naturals, paisatgístics i rurals de Constantí. Pel recorregut trobarem les restes de l’ermita de Sant Llorenç, al voltant de la qual es produeix el primer poblament del municipi al segle XII; masos en actiu com el de Serapi; cellers experimentals com Mas dels Frares al costat de conreus tradicionals de secà; arbres singulars i camins amb llegendes. Tot plegat transcorre per camins carreters que ens acosten al medi natural que envolta el terme i a les seves arrels històriques.

A banda, l’app també presenta informació d’interès turístic sobre Constantí. L’aplicació “Natura Local” es pot trobar mitjançant el lloc web naturalocal.net i a través de l’aplicació per a dispositius mòbils que es troba disponible tant en sistema operatiu iOS com Android, en cinc idiomes: català, castellà, francès, anglès i alemany.