El Grup Repsol-Petronor, la URV, la UPC i tres universitats més impulsen el màster en Tecnologies d’Hidrogen

El Grup Repsol-Petronor promou aquesta aposta formativa, dissenyada i avalada per Mondragon Unibertsitatea, la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Saragossa, a més de l’Institut Comte de Rius de Tarragona i l’Institut Escola del Treball de Barcelona, i amb la participació d’altres quatre centres formatius i d’investigació, com la Fundació de l’Hidrogen d’Aragó. Les dotze entitats han unit els seus esforços per posar en marxa el màster en Tecnologies d’Hidrogen, que començarà el 15 d’octubre de 2021. Es tracta d’un màster multilocalitzat en quatre ubicacions: Bilbao, Barcelona, Tarragona i Saragossa, i que s’impartirà majoritàriament en modalitat virtual síncrona.

Seguint les estratègies europees al voltant de les tecnologies de l’hidrogen, s’ha creat aquesta col·laboració sense precedents d’entitats de referència tant del món industrial com universitari i de formació professional, una col·laboració que cerca accelerar el desenvolupament de les tecnologies de l’hidrogen en la indústria, i que necessitarà un equilibri entre els perfils d’enginyeria formats a la universitat i els provinents de la formació professional.

El màster interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen neix per oferir coneixements innovadors i avantguardistes en el camp de l’economia de l’hidrogen i les seves tecnologies associades. L’hidrogen és un dels vectors energètics amb major potencial per reduir la dependència de combustibles fòssils i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. L’aposta institucional per aquestes tecnologies en l’anomenada transició energètica és clara.

Segons un informe de Hydrogen Council, els projectes destinats a desenvolupar l’hidrogen verd com a font neta d’energia sumaran una inversió mundial de més de 250.000 milions d’euros fins a l’any 2030. Els fons europeus de recuperació Next Generation, encaminats a treballar per l’estratègia de descarbonització total de tots els sectors econòmics el 2050 a Europa, també aposten de forma clara per aquest vector energètic.

Aquest màster sorgeix de la iniciativa motora de l’aula de coneixement del Corredor Basc de l’Hidrogen (BH2C), un gran projecte institucional i empresarial per convertir Euskadi en un gran hub de l’economia productiva verda i liderar un nou model energètic. De la mà de Repsol-Petronor i amb la participació activa de més de 78 organitzacions entre empreses i centres de coneixement, aquest projecte preveu produir anualment 20.000 tones d’hidrogen i reduir més d’1,5 milions de tones a l’any d’emissions de CO₂. Amb una inversió de 1.300 milions d’euros fins a l’any 2026, també té previst generar més de 1.340 llocs de treball directes i 6.700 indirectes.