Territori modificarà el decret de renovables per evitar l'”allau” de propostes que són rebutjades però causen “neguit”

Territori modificarà el decret de renovables per evitar ‘l’allau’ de propostes rebutjades. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha obert a modificar el decret d’energies renovables. En primer lloc, per clarificar els criteris pels quals es descarten els projectes per tal que els promotors els coneguin i s’eviti així un «allau» de propostes que acaben descartades i que «neguitegen» el territori. També es vol que les associacions municipalistes entrin a la ponència que avalua els projectes, per donar especialment suport als micropobles. Amb tot, Calvet ha insistit en la defensa de la ponència com a instrument per destriar els projectes viables. En un any, s’han considerat viables un 20% de les propostes -100 parcs eòlics i 200 de fotovoltaics-, un 35% viables condicionats i un 45% no viables.

En declaracions a TV3, el conseller Calvet ha defensat que aquestes xifres «demostren que la ponència és un autèntic filtre». Ha afegit que a través d’aquesta s’analitza des de diversos àmbits per garantir que les propostes que s’acaben autoritzant respecten el paisatge i el territori.

Tot i això, ha afirmat que després d’un any de funcionament de la ponència «convindria fer una sèrie de modificacions en el decret que encara el millorin». Entre aquestes, ha situat la clarificació dels criteris pels quals es descarten les propostes i la participació dels ens municipalistes en la ponència.

Fa unes setmanes, la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat va tombar diversos projectes de parcs eòlics i solars al Camp de Tarragona, entre ells un que s’havia demanat a la zona de les Gavarres, al terme municipal de Constantí i que hagués sumat 30 hectàrees. En els últims mesos, des de la Generalitat s’ha donat el vist-i-plau a diversos projectes fotovoltaics al municipi, concretament 2 nous parcs fotovoltaics, de 88 hectàrees i 18 hectàrees, situats entre les Gavarres, el polígon Riu Clar i l’AP-7, i al nord del Polígon Industrial, respectivament.

Malgrat aquesta aprovació inicial, caldrà veure si aquests projectes s’acaben instal·lant tenint en compte que s’estableixen exigents i nombroses condicions a complir per les promotores, com mesures compensatòries, estudis detallats de fauna, més detall dels traçats de les línies elèctriques, estudis del sòl o minimitzar l’impacte de les tanques perimetrals que preveuen muntar.  El que sí que està confirmat és el projecte de planta fotovoltaica de 17.5 hectàrees, que se situarà al nord-est del Polígon Industrial, el projecte anomenat “Constantí 42”. Les obres podrien començar a finals d’aquest estiu.