L’augment de la mobilitat i les mesures per frenar la COVID19 marquen l’inici d’aquesta Setmana Santa

Aquest cap de setmana marca el tret de sortida de l’operació especial de Setmana Santa, tradicionalment un dels períodes amb més mobilitat de l’any. La d’enguany és una operació especial de Setmana Santa bastant atípica i és la primera de les operacions especials que pot registrar una mobilitat elevada després de l’inici de la pandèmia per la COVID19, el març de l’any passat. Actualment, entre les mesures per limitar la propagació de la COVID19 pel que fa a la mobilitat s’estableix el confinament perimetral de Catalunya, de manera que no es pot entrar ni sortir sense motiu justificat. A més, des de la setmana passada, es permet la mobilitat intercomarcal si bé aquesta està limitada a membres de la mateixa bombolla de convivència. Això ha comportat un augment de la mobilitat, tot i que el volum de trànsit es va situar el cap de setmana passat un 12% per sota dels valors prepandèmia.

El dispositiu especial de Setmana Santa d’enguany comprèn des de la tarda del divendres 26 de març fins a les 24 hores del dilluns 5 d’abril. La primera fase s’allarga des de les 15 hores del divendres 26 de març fins a les 24 hores del diumenge 28, coincidint amb l’inici de les vacances escolars i universitàries. La segona fase començarà el dijous 1 d’abril i acabarà el dilluns 5. Tanmateix, la pandèmia i els factors assenyalats relacionats amb la mateixa poden fer que les dues fases tradicionals d’aquest període festiu enguany es dilueixin i es produeixi un continu de viatges al llarg de tota la Setmana Santa.

En circumstàncies normals aquesta operació s’emmarca en una transició entre els desplaçaments d’hivern i els de primavera/ estiu. Per tant, la mobilitat d’oci es dirigeix tradicionalment cap a muntanya i cap a platja pràcticament a parts iguals. Enguany les estacions d’esquí catalanes tenen previst mantenir les seves instal·lacions obertes fins  el 5 d’abril, coincidint amb el retorn de Dilluns de Pasqua, i també es preveu un nombre important de desplaçaments cap a destinacions de platja, a la Costa Brava i Daurada, com cada any.