Endesa detecta un 22% més de connexions irregulars a Tarragona gràcies a l’ús d’intel·ligència artificial

Endesa ha detectat un 22% més de connexions fraudulentes al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre gràcies a la introducció artificial. Segons les dades aportades per la mateixa companyia elèctrica, durant 2020 va detectar a la demarcació prop de 2.900 casos de connexions irregulars pels poc més de 2.300 de l’any 2015. El motiu de l’increment, remarquen, es deu, en part, la utilització de noves tecnologies i d’eines d’anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau. Durant l’any passat, l’energia defraudada al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre va superar els 70 milions de kilowatts hora any, una xifra equivalent al consum mensual de més 260.000 llars, segons Endesa.

En un comunicat, la companyia remarca que la introducció de la intel·ligència artificial (IA) ha marcat un abans i un després en la detecció de connexions irregulars. Així, apunten, en només tres anys (2018-2020), s’ha aconseguit detectar frau elèctric en una de cada dues inspeccions realitzades a tot l’Estat, una xifra que duplica els registres de l’any 2017, que és quan va començar a aplicar tècniques de ‘machine learning’ -aprenentatge automàtic- i ‘deep learning’ -aprenentatge profund- per a detectar pèrdues d’energia no tècniques.

La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació dels comptadors intel·ligents permeten cada vegada s’obtingui més informació del funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. D’aquesta manera, i mitjançant l’anàlisi de les dades, asseguren que es poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de manera més eficient, així com a augmentar el percentatge de frau detectat.