Alumnes de català de diverses procedències celebren el Dia Internacional de la llengua materna a Constantí Ràdio

Diversos alumnes de l’Oficina de Català de Constantí han protagonitzat, un any més, un programa especial a Constantí Ràdio en el qual han fet una lectura de textos i poesies en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna que es commemorava el passat 21 de febrer. Malgrat les circumstàncies especials d’aquest any a causa de la pandèmia ens han impedit fer la gravació als estudis de Constantí Ràdio com era habitual, els i les alumnes de català de diverses nacionalitats i procedències ens han fet arribar poemes i textos en la seva llengua d’origen.

El 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna amb l’objectiu de preservar i protegir tots els idiomes i dialectes que es parlen a tot el món. El Dia Internacional de la llengua materna posa de manifest que les llengües i el multilingüisme poden fomentar la inclusió, i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible se centren en no deixar ningú enrere. La UNESCO considera que l’educació basada en la primera llengua o la llengua materna ha de començar des dels primers anys d’escolaritat, ja que l’atenció i l’educació de la primera infància són el fonament de l’aprenentatge.

La celebració d’aquest any és una crida als encarregats de formular polítiques, educadors i mestres, pares i famílies perquè reafirmin i es comprometin encara més amb l’educació multilingüe i la seva inclusió en l’educació per promoure la recuperació de l’educació després dels efectes de la pandèmia per COVID-19.

El Dia Internacional de la Llengua Materna fou aprovat a la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, fixant el 21 de febrer com la data de celebració. Ho ha explicat la tècnica de l’Oficina de Català de Constantí, Dolors Fortuny.