L’Observatori de la Qualitat de l’Aire també instal·la enguany mesuradors a Lleida i Girona

L’Informe-Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona impulsat per Repsol, amb el suport de l’AEQT i de la Cambra de Comerç de Tarragona, ha incrementat de nou enguany, el control de les immissions dels Compostos Orgànics Volàtils (COV), ampliant el radi de cobertura a ciutats com Girona i Lleida, amb l’objectiu de tenir majors referències i comparatives. Els resultats provisionals dels mesuraments realitzats en els sis primers mesos de l’any, han servit per constatar que totes les mitjanes d’immissions d’aquest primer semestre segueixen per sota dels límits legals o recomanats. En total s’han mesurat 15 municipis, dels quals 11 són del Camp de Tarragona, on s’han instal·lat 25 punts de mesurament. Aquest és el cas de Constantí, el Morell i Vila-seca, amb dos punts de mesurament cadascú, Tarragona, amb 7 punts, i la Pobla de Mafumet, Puigdelfí, Vilallonga, Alcover, Valls, Reus, La Canonja, Prades, Barcelona, Lleida i Girona, amb un punt de mesurament.

L’avaluació d’aquests sis primers mesos de 2020 segueix mostrant que les mitjanes dels totals de COVs del Camp de Tarragona es mantenen per sota de les de Barcelona i alhora, municipis com Vilallonga o Alcover, presenten millors mitjanes que Lleida o Girona. Els mesuraments que permeten obtenir una imatge transparent de les immissions de compostos Orgànics Volàtils al Camp de Tarragona s’han pogut dur a terme durant la primera meitat de l’any, a excepció del mes de març, com a conseqüència del confinament, i del mes d’abril, on es van realitzar els mesuraments del Camp de Tarragona, però no els de fora de la demarcació.

Durant els primers sis mesos de l’any ja s’han adherit a l’Observatori diferents organismes i institucions, com és el cas de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), de la Cambra de Comerç de Tarragona i dels Ajuntaments de la Canonja, de Perafort i de la Pobla de Mafumet. Precisament, un dels objectius de l’Observatori, que també compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, és el d’anar agrupant a l’entorn del projecte, representants de tots els àmbits del territori.

Els treballs impulsats per Repsol i realitzats per Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili en el marc de l’Informe-Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona de l’Institut Cerdà, donen resposta a la demanda social d’informació sobre la qualitat de l’aire a l’entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona. La voluntat de Repsol i de tot el sector és liderar des del punt de vista ambiental, científic i acadèmic, el coneixement de tots els Compostos Orgànics Volàtils i poder planificar d’aquesta manera totes les accions de millora de control de les emissions, anant més enllà dels límits establerts per les administracions.