Protecció Civil puja el Pla INUNCAT a fase d’emergència per l’arribada d’un nou front de pluges aquesta tarda

En el marc del seguiment dels efectes i evolució del temporal Glòria, aquest matí ha tingut lloc una reunió del Consell Assessor del Pla d’Emergències INUNCAT presidit pel President de la Generalitat, Quim Torra. Fruit d’aquesta reunió s’ha decidit pujar el Pla INUNCAT a fase d’Emergència per l’arribada d’un nou front de pluges aquesta tarda.

Segons el Servei meteorològic de Catalunya, es preveu l’arribada d’un nou front de precipitacions aquesta tarda. Aquest nou episodi de pluges entrarà pel litoral i s’estendrà fins nord-est de Catalunya. Aquestes precipitacions es trobaran un territori que ja acumula molta aigua i ha començat a patir desbordaments dels rius a la zona de Girona.Augment dels cabals dels rius

Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.

Es manté, també, la recomanació d’evitar la mobilitat interurbana per evitar posar-se en situacions de risc. En tot cas, si no podeu evitar o ajornar els vostres desplaçaments tingueu present que la pluja augmenta el risc d’accident de trànsit per la reducció de la visibilitat i l’aigua a l’asfalt i es recomana seguir aquests consells:

  • modera velocitat, la pluja augmenta el temps de frenada
  • augmenta distància seguretat amb el vehicle que tens al davant per evitar encalços
  • no facis avançaments si la visió és reduïda
  • si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la posició
  • en cas d’hidroplanatge (aquaplàning) si disposes d’ABS, frena amb decisió fins que t’aturis, i si el vehicle no està equipat amb aquest dispositiu, frena de forma suau i redueix les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
  • En cas d’haver de travessar un bassal gran per l’acumulació d’aigua, circula amb primera marxa i lentament
  • Es recomana no travessar zones inundables encara que semblin de poca profunditat, perquè pots ser arrossegat fàcilment pel corrent

No intenteu travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d’aigua, inclòs l’entorn urbà, ni ponts on l’aigua estigui prop de la via.

Trucades al 112 i serveis dels bombers:

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 10:00 hores, un total de 11.409 trucades (8.538 incidents) pel temporal. La comarca amb més trucades ha estat el Barcelonès (3.401). Al Tarragonès s’han registrat 274 i al Baix Ebre 253.

Protecció Civil de la Generalitat manté actiu el dispositiu especial al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, per la resolució d’incidències amb presència dels cossos d’emergències, gestors d’infraestructures i serveis bàsics i contacte amb els Ajuntaments i Consells Comarcals.