14 gener: un any després de l’accident d’Iqoxe

Aquest dijous, 14 de gener, es commemora el primer aniversari de l’explosió ocorreguda a l’empresa IQOXE, situada al polígon sud de Tarragona (La Canonja). La deflagració va deixar tres persones mortes, diversos ferits i una forta sensació d’inseguretat als veïns de la zona. Una de les víctimes mortals fou el constantinenc Òscar Atance Rovira, treballador de l’empresa Iqoxe. Òscar Atance era una persona estimada i molt vinculada a les entitats del municipi, formant part dels Armats i dels Grallers de Constantí. El municipi va mostrar la seva consternació i preocupació pels fets. L’Ajuntament va declarar el 16 de gener de 2020 dia de dol oficial al municipi per la mort d’Òscar Atance, i la pròxima setmana se li concedirà la Medalla de la Vila a títol pòstum.

L’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, expressava aleshores la seva preocupació per la manca d’informació durant els minuts posteriors a l’explosió i per les contradiccions en les informacions que anaven apareixent a través dels canals oficials de Protecció Civil. Sánchez va mostrar la seva comprensió amb la situació d’angoixa que va viure la població de Constantí, especialment sensibilitzada pel fet de conviure prop de la indústria química, i demanava una millor coordinació dels protocols d’informació i seguretat davant d’aquest tipus d’episodis.  

Aquell 14 de gener de 2020, Protecció Civil no va activar les sirenes d’alarma mentre els serveis d’emergències rebien milers de trucades de veïns alarmats. Un any després de l’explosió, la sensació és que continua havent-hi les mateixes preguntes i la mateixa manca de respostes, d’accions i de millores. L’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, ha lamentat que un any després de l’accident la situació és pràcticament la mateixa i manté que la seguretat envers la indústria química ha de ser una prioritat. 

Coincidint amb el primer any de l’accident a IQOXE, veïns i sindicats es concentraran aquesta tarda a la plaça de la Font de Tarragona per recordar que en l’any que ha passat no s’han vist implementades suficients mesures per a millorar la seguretat del polígon químic i la coordinació d’emergències en cas d’accident. La concentració es durà a terme a les 18.40 h, la mateixa hora exacta de l’accident d’ara fa un any. Alfons López és el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona.

Paral·lelament a aquest acte, l’Associació de Veïns de Bonavista n’ha convocat un altre a la mateixa hora al mateix barri de Ponent i la Plataforma Cel Net -amb el suport de la CGT i altres organitzacions- ha convocat una tercera concentració, a les 19:30 h, a la plaça de la Font de Tarragona, que coincidirà amb el final de la primera.