Treballadors afectats per l’explosió d’IQOXE: “Ningú de l’empresa ens ha trucat mai per saber com estem”

Aquest dijous 14 de gener farà un any de l’accident a IQOXE que va causar la mort de 3 persones i diversos ferits. Coincidint amb aquest primer aniversari de l’accident, s’han programat al territori diverses mobilitzacions per seguir reclamant millores en la seguretat a la indústria química i en els plans d’emergència per a la ciutadania. La Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), CCOO, UGT i altres entitats veïnals de Tarragona es concentraran aquest dijous davant l’Ajuntament de Tarragona a les 18.40 hores, just en el moment en què ara fa un any es va produir l’explosió.

Associacions de veïns i treballadors de les empreses químiques denuncien que, un any després, “tot segueix igual”. Han afirmat que l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) té bloquejada la comissió de seguretat en el treball de la Generalitat i que el Govern no ha complert les promeses que va fer arran del sinistre. Paral·lelament a aquest acte, l’Associació de Veïns de Bonavista n’ha convocat un altre a la mateixa hora al mateix barri de Ponent i la Plataforma Cel Net -amb el suport de la CGT i altres organitzacions- ha convocat una tercera concentració, a les 19:30 h, a la plaça de la Font, que coincidirà amb el final de la primera.

L’explosió a l’empresa química IQOXE va deixar tres morts, diversos ferits i una gran sensació d’inseguretat i fragilitat a tota la població del Camp de Tarragona. L’ACN ha pogut parlar amb treballadors de la companyia, alguns dels quals encara estan de baixa per les seqüeles físiques i psicològiques que els va causar el sinistre. Asseguren que “Cap directiu ni ningú de l’empresa ens ha trucat mai per saber com estem”. Una afirmació que contrasta amb la versió que sempre ha donat la química, que ha presumit de preocupar-se pels damnificats. Alhora, assenyalen que IQOXE continua sense vetllar per la seguretat i només es preocupa per reobrir les plantes de producció i maximitzar beneficis.

Encara avui hi ha set persones de baixa per diferents conseqüències relacionades amb la deflagració. Totes les persones que han acceptat donar el seu testimoni han demanat mantenir-se en l’anonimat. Tenen por de la química i de les represàlies que puguin patir ells, les seves famílies i els seus companys. Un temor que ja existia a la plantilla abans de l’explosió i que en els darrers mesos fins i tot s’ha incrementat. Un any després del sinistre lamenten que “IQOXE ha mentit en tot”.

Alhora, reconeixen que la química no els ha ofert cap indemnització i que tot el tractament mèdic que han hagut de fer ha estat mitjançant la seguretat social i mútues privades contractades pels empleats. Per exemplificar la fredor en el tracte per part d’IQOXE recorden el cas d’un dels ferits. Era un treballador jove que portava uns tres mesos a l’empresa amb un contracte temporal. Quan encara era a l’hospital recuperant-se la companyia li va comunicar que se li havia acabat el contracte i que no el renovaven.