La demarcació de Tarragona concentra el 90% de les hectàrees d’avellaners de Catalunya

Avui, 9 de desembre, és el Dia Mundial de l’Avellana. Les llars catalanes van consumir 955 tones d’avellanes l’any 2019, una xifra que l’Oficina Tècnica de l’Avellana vol impulsar amb un major coneixement i valorització d’aquesta fruita seca. A Catalunya, hi ha gairebé 9.000 hectàrees d’avellaners, dels quals al voltant del 90 per cent són a Tarragona i la resta a Girona, d’acord amb les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que reflecteixen que, entre els agricultors que tenen avellaner, aquest acostuma a ser el seu cultiu principal, amb un percentatge superior al 70 per cent de la seva superfície.

Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en aquests moments al voltant del 20 per cent de les plantacions tenen menys de 10 anys al Camp de Tarragona, cosa que vol dir que han d’entrar en plena producció i que és un sector amb futur. L’Oficina Tècnica de l’Avellana, ubicada a Constantí, està impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i gestionada pel centre tecnològic Eurecat, i treballa de manera vinculada amb el sector per a la seva dinamització i promoció.

Una de les principals funcions ja iniciades d’aquesta Oficina se centra a donar suport al sector per a la creació de la Interprofessional de l’Avellana, una estructura que permeti unificar estratègies i que és clau per a l’organització de tots els agents. Altres accions estratègiques que duu a terme l’Oficina són oferir suport especialitzat a la innovació als petits productors i cooperatives per millorar-ne la competitivitat i proveir el mercat amb el millor producte amb una major eficàcia, i la creació d’un panel de tastadors experts oficial.