Catalunya no avançarà de tram dilluns per un “canvi brusc dels indicadors”

El Procicat ha confirmat aquest dijous que Catalunya no avançarà de tram dilluns per un “canvi brucs dels indicadors”, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. “Per responsabilitat ens quedem en el tram 1”, ha indicat Vergés, que ha parlat d’un “creixement sobtat” dels paràmetres, passant de 0,78 a 0,92 en quatre dies. La consellera ha constatat que gestionar ara un rebrot en aquestes condicions amb les UCI amb 438 pacients seria “complicadíssim”. Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que en els propers dies l’Rt continuarà per sobre del 0,9. Caldrà veure si la velocitat continua creixent o s’aconsegueix estabilitzar-la per sota de l’1 i es continua baixant però a ritme més lent.

Argimon ha destacat que a l’inici de la segona onada hi havia 140 persones a l’UCI i uns 7.000 nous casos a la setmana. En poc temps es va passar a 30.000 casos setmanals i 600 pacients a l’UCI. Arran de les primeres restriccions, les xifres de nous casos van començar a baixar un 6 o 7% diaris, fins als 8.500 casos setmanals, però quatre dies després de l’inici de la reobertura permesa el dilluns de la setmana passada la frenada es va baixar al 3% diari. Ara encara hi ha 438 pacients a l’UCI, i si en poques setmanes se sumen 400 pacients més, com a l’inici de la segona onada, els hospitals “no podrien absorbir” el creixement. De fet, Argimon ha posat d’exemple el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i Girona, per explicar que tot i que les xifres semblin bones, les UCI continuen molt plenes.

Ara mateix els nous casos baixen “imperceptiblement” i la incidència acumulada a 14 dies va baixant i les xifres a les UCI baixen moderadament, però l’Rt ha començat a pujar abruptament, cosa que fa pensar en un “moviment de fons” de futurs casos. Per això, Argimon creu que seria una “imprudència” passar de tram i relaxar les restriccions. “Ens agradi o no, la pandèmia va vinculada a la mobilitat i la interacció social”, ha dit Argimon, que ha admès que les restriccions afecten molts sectors econòmics i emocionalment a bona part de la població.

Vergés ha explicat que es preveu estar-se al tram 1 almenys 15 dies més, fins el dilluns 21 de desembre, però també ha dit que les dades epidemiològiques s’analitzaran diàriament. En tot cas, ha dit que els objectius plantejats fa setmanes per anar passant de trams, segueixen intactes. El fet de continuar en el tram 1 afectarà sobretot els establiments situats en centres comercials, que hauran de seguir tancats si no tenen accés des de l’exterior, en dates de moltes vendes a causa del Nadal.

Argimon també ha tornat a demanar “solidaritat” a empreses i treballadors per fomentar encara més el teletreball, que podria arribar al 25 o 30% de la població activa, però que actualment pràcticament no es fa, basant-se en les dades de mobilitat laboral. Pel que fa als espectacles esportius, Argimon ha dit que el problema no és la distància física dins dels recintes, sinó la mobilitat fins arribar al lloc del partit.

Interior fa una crida a quedar-se a casa pel pont
La secretària general del Departament d’Interior, Elisabet Abad, ha demanat a la ciutadania quedar-se a casa pel pont de la Puríssima. “Fem una crida clara i directe a no sortir avui en la mesura del possible i romandre als nostres domicilis”, ha insistit. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha lamentat que els darrers dies han notat “ una pressió social molt elevada per intentar mantenir una activitat social ordinària, sobretot organitzacions com ajuntaments que volen desplegar pistes de gel o cavalcades de reis”. Davant aquest debat ha demanat adaptar les activitats a la pandèmia i “evitar fer el que fèiem habitualment com ho fèiem habitualment”.

D’altra banda, el Govern ha garantit aquest dijous que es permetrà la mobilitat arreu de Catalunya per reunir-se en els dies assenyalats de celebració de Nadal amb independència dels trams del pla desescalada. El pla de Nadal aprovat dimecres pel Procicat establia unes condicions per celebrar les festes però fixava que la mobilitat continuava depenent del tram en què es trobés Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han deixat clar que les famílies es podran reunir encara que visquin en comarques diferents en els dies específics de celebració, tot i que en general s’estarà aplicant com a mínim un confinament comarcal de cap de setmana.