Se celebren 20 anys de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial

Aquest dilluns fa 20 anys que a la ciutat australiana de Cairns el conjunt arqueològic romà de Tàrraco va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco i es va inscriure a la llista de Patrimoni Mundial. Un reconeixement que va servir per posar Tarragona al mapa i que, dues dècades després, ha permès a la ciutat posicionar-se turísticament. El patrimoni és, de fet, un dels seus grans atractius. Però també és un repte constant pel que fa a la conservació, investigació, coordinació entre administracions, participació ciutadana i difusió. L’ACN ha parlat amb agents vinculats al patrimoni de Tàrraco. Coincideixen que s’ha avançat en tots els àmbits però potser no prou; i això fa que s’arrosseguin mancances difícils de corregir.

Amb motiu de la celebració dels 20 anys del nomenament del conjunt arqueològic de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco, aquest mes de novembre s’ha realitzat una programació especial. Entre les activitats destaquen les jornades de portes obertes que es van realitzar ahir diumenge i també el passat 14 de novembre al conjunt monumental de Centcelles a Constantí.

Recordem que la programació s’ha hagut d’adaptar per l’evolució de la pandèmia de la Covid-19. Ha estat una programació principalment en línea. L’acte institucional va tenir lloc dissabte i va ser retransmès a Tac12 TV, un programa especial dedicat a l’efemèride que va comptar amb la veu de representants polítics i experts en patrimoni i història que van donar la seva visió sobre Tàrraco i l’evolució d’aquests 20 anys de la inscripció a la llista de Patrimoni Mundial per part de la Unesco.

El conjunt arqueològic de Tàrraco està format per 14 elements distribuïts en quatre municipis, entre els quals es triba el conjunt monumental de Centcelles, a Constantí. A Tarragona hi trobem la muralla, el recinte de culte imperial, la plaça de representació del Fòrum Provincial, el circ, el Fòrum de la Colònia, el teatre romà, l’amfiteatre, la necròpolis paleocristiana, l’aqüeducte de les Ferreres (Pont del Diable), la torre dels Escipions i la pedrera del Mèdol. També en formen part la vil·la romana dels Munts a Altafulla i l’arc de Berà a Roda de Berà.