L’alcalde de Constantí recorda que la seguretat a la química hauria de ser una de les prioritats del Govern de la Generalitat

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha mostrat la seva indignació davant les declaracions del conseller d’Interior de la Generalitat en la darrera Comissió al Parlament al voltant de l’accident d’IQOXE del passat gener. Miquel Sàmper assegurava que el govern català no té disposició pressupostària per tirar endavant alguns dels principals elements que aquest contempla per millorar la seguretat dels polígons químics de Tarragona en cas d’accident. Durant la compareixença a la comissió d’estudi del sector de la petroquímica del Parlament, Sàmper va apuntar que entre el 2020 i el 2021 caldrien 800.000 euros per perimetrar tot el polígon químic sud amb sensors, i va reconèixer que els diners que calen per aquest any, no hi són. A més, va apuntar que entre 2022 i 2023 farien falta 440.000 euros més per perimetrar el polígon nord. A aquests, va dir, cal afegir-hi 315.000 euros anuals per contractar sis tècnics de guàrdia a la sala del CECAT de Tarragona. 

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha mostrat la seva indignació per la justificació del conseller d’interior i ha recordat que la necessitat de garantir la seguretat dels polígons químics hauria de ser una de les prioritats del govern català. “Em sembla bastant greu que al polígon sud de Catalunya, que és el pol químic més important del sud d’Europa, no hi hagi la inversió en seguretat que cal. La seguretat ha de ser un tema prioritari, ja hem vist el que ha passat en els últims incidents tant al polígon sud com al nord. Un d’aquests incidents molt greu i inèdit a Europa amb l’accident d’Iqoxe”, ha assegurat l’alcalde. 

“Que un conseller d’Interior pugui fer aquesta manifestació dient que no hi ha recursos econòmics per aquest tema em sembla una broma de molt mal gust. Per a nosaltres és prioritari. Mostra una vegada més la deixadesa que té la Generalitat cap al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Segurament si estiguessin les químiques al costat de Barcelona això no passaria. Crec que és una manca de prioritats importantíssima”, ha afegit Sánchez. 

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí.

El delegat del Govern garanteix que l’executiu “no escatimarà ni un recurs”
De la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha garantit que l’executiu “no escatimarà ni un recurs” en el desplegament del Plaseqta, el Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona anunciat el febrer passat. L’endemà que el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, apuntés que caldria ajornar la instal·lació de sensors químics a l’entorn de la petroquímica per falta de pressupost, el delegat ha manifestat que les inversions, tal com les va anunciar al febrer l’exconseller Buch, “estan garantides”. Peris ha avançat que, abans de final d’any, preveuen aprovar un acord de Govern de tots els departaments implicats en la gestió d’emergències químiques per posar calendari al desplegament “exacte” de les inversions previstes. 

El delegat ha reconegut que el desplegament del Plaseqta s’ha endarrerit a partir del març per l’impacte de la pandèmia. “Els diners d’aquesta actuació estan garantits i l’anunci del febrer no es va fer sense que hi hagi l’acompanyament econòmic per al desplegament del pla”, ha afegit. Òscar Peris ha explicat que actualment treballen per resoldre les al·legacions que han fet els municipis al Plaseqta. A més, ha indicat que “en breu” mantindran una  trobada amb els municipis i amb el sector empresarial “per donar retorn al pla”.