La Diputació de Tarragona tanca un pressupost adaptat a la crisi de la covid-19

La Diputació de Tarragona disposarà en el proper exercici d’un pressupost de 159,5 M€ enfocat en gran mesura a pal·liar els efectes de la crisi sanitària causada per la Covid-19 i a impulsar l’obra pública, com a eina de reactivació de l’economia al territori. La recuperació econòmica i social del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès ha estat, de fet, un objectiu prioritari des del mateix inici de la pandèmia, mitjançant un pla de xoc amb ajuts als ajuntaments, a entitats, a associacions o a autònoms del sector cultural. Ara, els comptes per a 2021 incideixen novament en els sectors més afectats, i reforcen el paper de la Diputació com a motor econòmic de la demarcació en aquesta crisi sense precedents.

Els pressupostos es preveuen aprovar aquest proper divendres, durant el ple ordinari de la institució. Avui, però, ja se n’han presentat els detalls, en un acte a càrrec de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i del vicepresident primer de la institució, Quim Nin. En base a la prioritat que els comptes per a 2021 siguin una eina per a la recuperació econòmica i social, el Pla d’Acció Municipal (PAM) per a aquesta anualitat s’ha dotat amb 31 M€: els 6 milions per a despesa corrent dels ajuntaments i, sobretot, els 25 milions per a programes d’inversió, ja des del mateix 1 de gener. “La inversió pública està cridada a ser protagonista dels propers temps contribuir a superar males èpoques per a l’economia, i en aquest sentit la bona salut de les finances de la Diputació de Tarragona fa possible poder encarar inversió pública a càrrec d’endeutament”, ha destacat Noemí Llauradó, qui ha recordat que l’amortització de 4,9 M € aquest 2020 ha permès liquidar completament el deute contret anys anteriors amb entitats bancàries.

A banda d’aquest esforç pressupostari envers el PAM, cal destacar també noves línies d’ajuts similars a les que ja es van encetar durant la crisi sanitària, en el marc del pla de xoc Covid-19. Així, es preveuen noves subvencions per a entitats socials de la demarcació, ja que tindran un paper essencial en la gestió del benestar de les persones en els propers mesos. També hi haurà un altre cop una convocatòria ajuts per a microempreses i professionals de l’àmbit de la cultura, i per a la millora d’immobles de titularitat municipal per destinar-los a habitatge social. A més, s’augmenta respecte d’exercicis anteriors l’aportació a tres entitats dedicades a l’atenció social i a la lluita contra l’exclusió: el Banc dels Aliments, Càritas i la Creu Roja.

Al mateix temps, es manté l’aportació anual a la Federació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona, per tal de refermar el suport de la Diputació de Tarragona al sector del turisme, molt castigat durant aquests mesos de pandèmia. Pel vicepresident Quim Nin “el pressupost té la mirada dels temps presents. La pandèmia ens ha fet orientar l’acció de la Diputació a intensificar les accions que ajudin a la competitivitat del territori i a fer-lo més sostenible i connectat. Augmentar la inversió del món local, com preveu el pressupost, és una bona política social”.

Les inversions que figuren als pressupostos s’alineen amb l’estratègia de la institució per als propers anys, enfocada al lideratge de l’ecosistema per a la recerca del bé comú, la transformació digital, l’evolució organitzativa i cultural de persones, estructura, sistemes i espais, i l’enfocament a serveis, així com amb els objectius de desenvolupament sostenible.