El nou Plaseqta s’activarà sense necessitat que l’empresa afectada hagi informat de l’accident

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha afirmat que el nou Plaseqta s’activarà sense necessitat que l’empresa afectada doni informació sobre el tipus d’accident que ha patit. Aquest és un dels principals canvis respecte el Plaseqcat i que permetrà als cossos d’emergències actuar amb més rapidesa en cas d’un sinistre en una indústria química de Tarragona. Així ho ha assegurat en la seva compareixença en la comissió d’estudi del sector de la petroquímica del Parlament, on ha assessorat el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper. També hi ha participat el titular de Treball en funcions, Chakir El Homrani, que ha avançat que la jutgessa del ‘Cas IQOXE’ ha demanat un nou informe pericial sobre l’explosió.

Aquest dimarts s’ha fet la darrera sessió amb compareixences de la comissió, que ara haurà de començar a preparar les conclusions per elevar-les al ple del Parlament abans d’acabar la legislatura. Els últims en comparèixer han estat els consellers Sàmper i El Homrani, si bé la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha assistit el titular d’Interior.

Tant Sàmper com Ferrer han respost a preguntes dels diputats sobre el nou Plaseqta, que ha de substituir el Plaseqcat, vigent a Tarragona en el moment de l’explosió a l’empresa IQOXE el passat 14 de gener i que va causar tres morts. Ferrer ha apuntat que la principal diferència entre els plans és que el Plaseqcat “no s’activava fins que no arribava la informació per part de l’empresa”. Un aspecte que en el cas del 14 de gener va ser transcendent, ja que la sala del CECAT no va tenir informació fins 50 minuts després de l’explosió, fet que va endarrerir la resposta i va generar contradiccions en els avisos a la població.

“Amb el Plaseqta, l’emergència s’activarà sense tenir informació del tipus d’accident, i quan es tingui, després es modularan els recursos”, ha concretat. En la seva opinió, es tracta d’una “diferència fonamental” i que “hauria de tranquil·litzar” la població. I ha concretat: “Si tornés a passar un accident com el d’IQOXE els recursos s’activarien d’immediat, només saber que hi ha hagut una explosió”.

Document en fase avançada
Sàmper ha explicat que el nou Plaseqta estarà integrat per 29 municipis i afectarà unes 368.000 persones i 52 establiments industrials. Estarà composat per un comitè tècnic, presidit pel director dels serveis territorials d’Interior a Tarragona; i per un consell assessor, encapçalat pel delegat del Govern. A més, preveu la creació d’un grup de treball de la comissió de Protecció Civil, format pels departaments de la Generalitat implicats, els ajuntaments, empreses i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). Diferents grups del Parlament han criticat que no hi hagi presència dels treballadors ni dels sindicats.