Els Bombers donen per finalitzada una campanya forestal que ha seguit la tendència a la desestacionalització

El risc d’incendi forestal ha continuat ben present durant aquesta tardor a nivells similars a l’estiu, especialment a les comarques del sud de Catalunya, com a conseqüència de la desestacionalització de la Campanya Forestal provocada pel canvi climàtic. No ha estat fins a l’episodi de pluja de principis de novembre, especialment a les comarques de les Terres de l’Ebre, quan els Bombers de la Generalitat no han donat la Campanya Forestal 2020 per finalitzada. Segons les previsions amb què treballen, entraríem ara en un període de certa tranquil·litat, sense abaixar la guàrdia, que es podria acabar just en iniciar-se l’any 2021.

L’any 2020 ha estat un dels anys més càlids des que disposem de dades i, a la vegada, la  primavera i l’ estiu han estat anormalment humits. Els bons resultats de l’estiu, quant a incendis forestals, es deriven d’aquests fets i podrien fer pensar que la Campanya Forestal havia finalitzat, però no va ser així.

Trobem un exemple d’aquest fet als 484 serveis que els Bombers han realitzat només durant el mes d’octubre per extingir incendis de vegetació (forestal, urbana o agrícola). Al novembre, l’episodi de pluges que ens ha afectat ha marcat la fi del risc d’incendi forestal, en termes generals. Tenint en compte que la dinàmica prevista és d’un hivern càlid, els Bombers de la Generalitat seguiran el desenvolupament de les condicions meteorològiques que poden dur a nous episodis de risc, especialment durant els mesos de desembre i gener.