El Dr. Enric Aragonès fa una donació a la Biblioteca de material sobre la història d’Antoni Benaiges

El doctor Enric Aragonès, metge de família del CAP de Constantí, ha fet una donació a la Biblioteca Municipal de Constantí de dos llibres i un documental sobre la història d’Antoni Benaiges, familiar seu. Antoni Benaiges va ser mestre republicà de Mont-roig del Camp i seguia les tècniques pedagògiques de Célestin Freinet. La metodologia de treball consistia a editar a l’escola unes petites publicacions o ‘quaderns’ a partir dels dibuixos i els textos lliures que feien els nens i nenes, i que eren un reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món.

Entre el material que Enric Aragonès ha donat a la Biblioteca hi ha el documental “El retratista”, d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal. També podem trobar els llibres “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, de Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt Soler amb les fotografies de Sergi Bernal; i “Els vaig prometre el mar”, de Sebastián Gertrúdix i Sergi Bernal.

Aquestes obres recullen la història d’una promesa que no es va poder complir. Els nens i nenes de Bañuelos de Bureba no havien vist mai el mar i el gener de 1936 el mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser el quadern “El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca”. El mestre va prometre als nens i nenes que a l’estiu anirien a veure el mar i els convidà a la seva casa familiar. Però el 19 de juliol d’aquell any, mentre preparava el viatge dels seus alumnes cap a Mont-roig del Camp, va ser detingut, torturat i executat pel règim franquista.