Els principals dirigents d’IQOXE esquiven la comissió d’estudi de la petroquímica del Parlament

Els principals dirigents d’IQOXE han evitat comparèixer en la sessió d’aquest dimarts de la comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona del Parlament. Tot i que estaven explícitament citats, José Luís Morlanes -director general d’IQOXE- i Ricardo Leal -accionista majoritari de l’empresa-, no han comparegut. Sí que ho ha fet el cap de la planta d’òxid d’etilè, Ferran Cabré, que ha assegurat que el dia de l’accident, el 14 de gener, l’empresa tenia un Pla d’Autoprotecció (PAU) “en vigor”. Una afirmació que no es correspon amb el que va manifestar la Direcció General de Protecció Civil a preguntes del Síndic de Greuges, ni tampoc amb el que va reconèixer la pròpia IQOXE, que va assegurar que no el tenia.

Des de l’organisme administratiu es va apuntar que els PAU presentats per l’empresa el 2017 i el 2018 van tenir informes tècnics desfavorables i que, per tant, no van ser validats. Fins i tot la mateixa empresa va reconèixer a l’ACN que el dia de l’accident no en tenia cap d’homologat, però ho va atribuir a la lentitud de l’administració a l’hora de validar-los. En diligències judicials del ‘cas IQOXE’ dutes a terme pels Mossos d’Esquadra també s’apuntaria que “IQOXE La Canonja ha estat operant des de l’inici de la seva activitat sense un Pla d’Autoprotecció homologat, amb el coneixement tant de la pròpia empresa com de l’administració competent”.

D’altra banda, IQOXE ha presentat al·legacions a l’auto del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona del 12 de juny en què s’investigaven dos dels principals responsables de la companyia. En l’escrit, signat el 2 de novembre, la firma nega que hagi seguit una “cultura d’augment de producció i reducció de costos” i que això pugui haver afectat la seguretat, tal com sosté l’auto de la magistrada. IQOXE argumenta que els darrers anys havia reduït la producció i invertit quasi 64 MEUR a les instal·lacions. A més, assegura que “les conclusions provisionalíssimes” a les quals va arribar el jutjat es basen en testimonis de treballadors que “no coneixen aspectes tècnics i econòmics” i en informes dels Mossos d’Esquadra plens de “judicis de valor”.