El laboratori de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona augmenta la seva capacitat de diagnosi fins a 3.000 PCR diàries

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona augmenta la seva capacitat de diagnosi fins a 3.000 PCR diàries. El centre hospitalari ha incorporat un segon analitzador ‘Panther’ de gran capacitat, per a la determinació de SARS-CoV-2, al Laboratori d’Anàlisis Clínics de l’ICS Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre ubicat al Parc Sanitari del Joan XXIII. Aquesta adquisició es finançarà mitjançant la compra dels reactius necessaris per fer les analítiques. Fins ara, el laboratori processava entre 1800-2000 PCR al dia. L’augment de capacitat d’anàlisi de 1000 PCR més permetrà disminuir el nombre d’enviaments de mostres al Banc de Sang i Teixits, ja que actualment el laboratori rep al voltant de 3000-3500 PCR al dia, segons fonts de l’hospital.

L’equipament tecnològic en el nou espai covid de l’àrea de Biologia Molecular comptarà amb dos analitzadors de càrrega contínua ‘Panther Grifols’ i dos analitzadors de processament en ‘batch Werfen’ -per paquets de mostres-, cosa que permet augmentar la capacitat de processament al voltant de les 3.000 proves diàries. La diferència entre els dos sistemes -‘batch’ i ‘Panther’- és que el ‘Panther’ permet la càrrega contínua de mostres, segons van arribant al laboratori. Per tant, aquest sistema permet un flux de treball més dinàmic i continu, segons fonts de l’hospital.

L’equipament del laboratori s’ha complementat, a banda dels nous analitzadors per a determinació de SARS-CoV-2, amb dues cabines de bioseguretat -espai tancat de treball de laboratori amb ventilació forçada per treballar de forma segura amb els materials o mostres contaminats-, un congelador de -80 ºC per emmagatzemar mostres, un congelador de -20 ºC per emmagatzemar reactius, dos termocicladors a temps real complementaris als analitzadors de processament en batch i un extractor d’àcids nucleics que permet augmentar la capacitat de purificació d’àcids nucleics.

Pròximament, s’incorporarà un sistema preanalític automatitzat de gran capacitat amb què es recepcionaran, registraran i realitzaran els processos preanalítics de manera automatitzada. Pel que fa als recursos humans, s’ha doblat el nombre de professionals de l’àrea de Biologia Molecular que es dedica exclusivament a les determinacions de SARS-CoV-2.