UP reprova que entitats vinculades al sector utilitzin l’oli com a reclam i l’ofereixin per sota del cost de producció

Unió de Pagesos reprova que algunes entitats vinculades al sector productor de l’oli d’oliva a Catalunya ofereixin l’oli per sota del cost de producció, consolidant, així, l’estratègia d’utilitzar l’oli com a producte reclam per als consumidors, de la mateixa manera que porten fent grans elaboradores i distribuïdores, segons denuncia el sindicat. Durant el mes d’octubre, Unió de Pagesos ha detectat que una cooperativa de segon grau oferia quatre garrafes de 5 litres d’oli verge extra de denominació d’origen a 19,95 euros la garrafa (transport inclòs), i que una cadena de supermercats oferia la garrafa de 5 litres d’oli d’oliva verge extra arbequina a 28,75 euros i, la segona unitat, un 70% més barata, és a dir a 8,63 euros.

El sindicat apunta que l’estudi ‘Aproximació dels costos del cultiu de l’olivera’, de l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO), amb dades actualitzades el 2020, recull que els costos de producció per l’oliverar tradicional -el majoritari a Catalunya- són superiors a 3 euros/kg d’oli (sense comptar el procés d’envasament, etiquetatge i transport). Amb aquesta dada a la mà, Unió de Pagesos insisteix en defensar una millor valorització del producte i, per això, considera “inacceptable que es continuïn endegant campanyes a costa de la pagesia i enfonsant cada cop més el preu”.