Govern i autonomies estudien impulsar el toc de queda per frenar l’expansió del virus

El Ministeri de Sanitat i les comunitats abordaran AVUIactualització del pla de resposta primerenca enfront del coronavirus per intentar frenar aquesta segona onada en una trobada en el qual posaran sobre la taula el debat de la possibilitat d’aplicar un toc de queda. Mesura que requeriria la declaració de l’estat d’alarma, que podria «adoptar-se en una part del territori o en tot», encara que «no hi ha presa cap decisió» de moment sobre la seva implantació ni sobre la franja horària en la qual s’aplicaria.

L’estat d’alarma és un dels escenaris que ja contemplava el pla de resposta primerenca enfront del coronavirus consensuat entre el Govern i les comunitats el mes de juliol passat per tallar els brots que progressivament s’anaven deslligant per tot el país.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que els Mossos d’Esquadra estarien preparats per garantir l’aplicació del toc de queda. «Els Mossos estan preparats, si s’acaba aplicant, farem tot el possible per poder garantir el seu dret», ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio. Ha afegit que és una mesura «molt restrictiva» de drets fonamentals i que s’aplicaria a tot el territori i que per això és essencial la coordinació amb les policies locals. Sàmper ha insistit que aquesta és una opció que està sobre la taula.

Sàmper considera «molt possible» que el govern espanyol faci arribar a l’executiu català la proposta per aplicar el toc de queda. En cas que s’apliqui el toc de queda a Catalunya limitant la mobilitat a la nit, el Govern podria aplicar mesures «menys restrictives» durant el dia. El conseller ha dit que estan «valorant» si acompanyar el que suposaria una limitació de la mobilitat a les nits amb «altres mesures que per exemple no facin tan dura la pandèmia a nivell d’aturar l’economia».