Constantí és un dels municipis on també s’aplicarà la limitació del preu del lloguer

Constantí és un dels municipis on també s’aplicarà la limitació del preu del lloguer. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya publicava ahir la resolució per la qual s’actualitzava la relació de municipis de Catalunya on és aplicable l’índex de referència al que s’hauran de basar per fixar els preus del lloguer d’habitatge i n’incloïa onze més per a la demarcació de Tarragona i elevava el total fins als disset: A banda de Constantí, també s’inclouen en aquesta resolució el Morell, la Canonja o la Pobla de Mafumet. Després que el passat dimarts, 22 de setembre, entrés en vigor la llei aprovada al Parlament el 9 de setembre sobre la regulació del preu dels lloguers, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a través del departament de Territori, actualitzava ahir el llistat de localitats de Catalunya on el preu del lloguer estarà limitat.

Amb l’entrada en vigor de la llei, el preu el lloguer quedarà determinat en funció de l’índex de l’Agència de l’Habitatge. D’una banda, els nous contractes s’hauran de cenyir al preu per metre quadrat de referència. En cas que l’immoble hagi estat arrendat per sota del preu de referència durant els darrers 5 anys, la llei impedeix que el propietari n’apugi el lloguer. La norma, per tant, obligarà els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre l’índex i congelarà els que s’hi situen per sota. 

Els criteris per fixar el preu dels lloguers en zones amb mercat tens només tenen efecte sobre els nous contractes d’habitatges habituals, però no canvien les condicions dels que estiguin vigents ni tampoc tenen cap efecte sobre les segones residències. Si la falta d’habitatge està concentrada en barris o districtes, la norma s’hi podrà aplicar sense que afecti la resta del municipi. És requisit imprescindible perquè un municipi o barri pugui aplicar la limitació de lloguers que es declari mercat d’arrendaments «tens», és a dir, que el preu del lloguer superi el 30% dels ingressos habituals de les llars, la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o hagi crescut tres punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys.