Activada l’alerta del pla VENTCAT per la previsió de forts vents

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dijous en fase d’alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades previste pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Aquesta nit s’ha iniciat un episodi de forts vents de component nord-oest que han començat afectant a les comarques del Pirineu i a primeres hores del matí també afecta a les comarques del litoral i prelitoral central, estenent-se a la tarda a les comarques de ponent, sud i depressió central. Les ratxes de vent podran superar els 72 km/h.

Aquest episodi de forts vents anirà acompanyat de precipitacions que a cotes altes del Pirineu seran en forma de neu (20 cm. a cota 2000). Tot i no superar-se els llindars d’acumulació es produirà el fenomen del torb a causa del fort vent. A més, l’episodi de forts vents, també està associat a una baixada important de les temperatures i a precipitació en forma de neu. En aquest senti, Protecció Civil demana extremar la precaució en les excursions a alta muntanya. Cal anar ben equipat si es fan excursions a alta muntanya, atès que les condicions poden canviar de manera sobtada..

Tanmateix, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent. A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades.Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.