L’Agència de Residus de Catalunya no detecta mala praxi en el transport de residus de covid-19 des de Balears i que arribaven fins a la incineradora de Constantí

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) assegura que no ha detectat irregularitats en el transport de residus de covid-19 procedents de les Illes Balears per tal que siguin destruïts a Catalunya. És la resposta que l’organisme dona a l’ACN arran d’una investigació de la Guàrdia Civil -avançada pel diari ‘El Mundo’- que ha acreditat l’enviament en els últims mesos de camions plens de deixalles sanitàries en caixes de cartró sense segellar, esterilitzar ni refrigerar. L’ARC reconeix que Catalunya va rebre residus sanitaris, però sempre “en contenidors tancats i refrigerats”, tal com marca la normativa. El material va arribar per mar al port de Barcelona i es va transportar per carretera fins al punt de tractament, a Constantí.

Tal com apunta l’ARC, l’empresa investigada per la Guàrdia Civil a Bunyola (Illes Balears), Consenur, va dur els residus fins a les seves instal·lacions de Constantí “per a un primer tractament i, posteriorment, van ser enviats al dipòsit controlat dels Hostalets de Pierola (Anoia)”. “Una altra part es van traslladar directament a la planta de valorització energètica de Sirusa a Tarragona i a la planta d’incineració de residus especials de Constantí”, exposa l’organisme. L’ARC assegura que “es van dur a terme tots els controls corresponents i no es van detectar irregularitats”.