Unió de Pagesos demana a Agricultura i operadors una major implicació i compromís per millorar la cotització de l’avellana

Unió de Pagesos va demanar ahir, en una reunió convocada per la Llotja de Reus amb representants del Departament i operadors compradors d’avellana, implicació i compromís per aconseguir una millor valoració de l’avellana produïda a Catalunya, amb la incorporació de valor afegit perquè reverteixi en els productors com a solució per superar una situació molt desfavorable. En la reunió per analitzar la situació de mercat de l’avellana, els participants van coincidir que la collita es podria reduir un 60% com a mínim respecte a una de mitjana; també, en les bones perspectives de collita per a la resta de països productors (Turquia, Itàlia i Estats Units) i en un mercat poc dinàmic com a conseqüència de la pandèmia. Tots aquests factors dificultaran aconseguir un augment del preu de mercat internacional els propers mesos.

En aquest context, el sindicat va demanar als operadors compradors amb seu a Catalunya un esforç per valorar la produïda al nostre país i aconseguir més valor afegit perquè reverteixi en el productor. Això implica invertir més esforços en comercialitzar a través de la Denominació d’Origen (DO) Avellana de Reus, amb avellanes embossades i en gra, al mercat català. Per al sindicat, la recent creada Oficina de l’Avellana pot tenir un paper important per vertebrar el sector i tirar endavant el pla de valoració. No obstant això, alerta que és imprescindible una millora en el preu aquesta campanya per no perdre més hectàrees productives.