L’empresa del constantinenc Adrià Maceira rep una ajuda d’1,3 MEUR per al desenvolupament del seu projecte

Juntament amb el centre tecnològic Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Fundació URV, el projecte ERKSens, impulsat per l’empresa derivada de la URV CreatSens Health, liderada pel constantinenc Adrià Maceira, ha rebut 1,3 milions d’euros del programa RETOS per portar un dispositiu per al diagnòstic i la motorització d’hemoglobina i potassi al mercat en quatre anys.

El finançament rebut -una part subvenció i una part de préstecs tous- permetrà treure a mercat un doble sensor que permetrà determinar el potassi i l’hemoglobina en pacients amb malaltia crònica. El projecte ERKSens ha de permetre realitzar mesures d’aquests biomarcadors clau des de casa, amb la finalitat de poder donar una resposta immediata a problemes greus que puguin sorgir al domicili del pacient malalt crònic. Els dos marcadors son capaços de prevenir problemes com arrítmies, anèmies, deficiències severes o, fins i tot, malalties cardiopulmonars. L’avantatge principal és el de poder donar una resposta més ràpida, eficient i personalitzada en episodis aguts d’un pacient crònic.

Aquest sensor mesurarà l’hemoglobina i el potassi en un mateix dispositiu que serà d’us tant personal, és a dir, els pacients podran prendre les mesures a casa, o bé mèdic, des de les mateixes consultes de l’atenció primària. En ús mèdic, a banda de poder-se utilitzar en pacients renals, també es preveu la seva utilitzat pels pacients amb cardiopaties. Aquest tipus de sensors es poden trobar a hores d’ara als laboratoris o en dispositius dels hospital que s’utilitzen en urgències, però sempre utilitzats per especialistes.

La proposta de valor que fa CreatSens Health, a través de la seva marca comercial de productes per a la malaltia renal Renalyse, és que el pacient el pot fer servir des del seu domicili, no es requereix ser un expert, és un dispositiu més econòmic i els resultats són immediats. En quatre anys el dispositiu estarà preparat per arribar al mercat a través de les actuals col·laboracions que manté l’empresa amb entitats com l’Hospital Clínic de Barcelona o el mateix centre tecnològic Eurecat. Per part de la URV hi participarà també el grup de recerca en Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors.