Un estudi d’EMATSA detecta poca presència de coronavirus a les aigües residuals

L’empresa EMATSA ha detectat poca presència de coronavirus a les aigües residuals de la xarxa que gestiona i que recull les aigües residuals de Tarragona, i també les de Constantí, la Canonja i els Pallaresos. L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha posat en marxa un sistema per detectar i quantificar la presència del covid a les aigües residuals.

Segons han explicat els responsables d’Ematsa aquest dilluns, el cos humà expulsa restes del virus dies abans que es manifestin els símptomes, fet que permet anticipar-se a l’hora de preveure rebrots en àrees concretes. Ematsa s’ha integrat en dues iniciatives d’àmbit internacional que impulsen un mètode consensuat per detectar i quantificar material genètic del virus al clavegueram. Una d’elles és iniciativa de la Comissió Europea i aplega més de 90 depuradores d’aigües residuals del continent, que comparteixen dades.

A més, des de finals de juny s’ha actuat de la mà del departament de Salut per definir punts de mostreig en vuit punts de la ciutat, així com també a la Canonja, Els Pallaresos i Constantí, que també envien les seves aigües residuals a la depuradora tarragonina. Això permetrà conèixer si hi ha alguna zona amb més incidència del coronavirus entre la població. Els resultats de les primeres analítiques encara no han arribat. Els controls es faran setmanalment i les mostres s’analitzen amb tècniques de biologia molecular (PCR).