Els Mossos creen una ‘cúpula’ antidrons al Camp de Tarragona

Els Mossos d’Esquadra disposaran a partir de setembre al Camp de Tarragona d’una zona protegida davant de l’ús irregular de drons. Es tracta de l’aeroport, el Port de Tarragona i la zona petroquímica. Amb un pressupost inicial de 400.000 euros, la policia catalana pretén evitar incidents perillosos amb avions o helicòpters, delictes com el narcotràfic i possibles atacs terroristes. Entre el 2019 i el primer semestre del 2020 els Mossos han registrar uns 900 incidents amb drons.

El Departament d’Interior, a través de la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya, posa en marxa una xarxa de detecció de drons que ha de permetre als Mossos d’Esquadra reforçar la seguretat ciutadana a partir del control de la superfície aèria i de les infraestructures aeroportuàries i complexos petroquímics més importants de Catalunya.

Es tracta de detectar, controlar i monitoritzar drons no autoritzats que estiguin sobrevolant aquestes zones per tal de garantir la seguretat davant de possibles activitats vinculades a atacs terroristes, interferències que posin en risc la seguretat aèria, intrusions, espionatges, tràfic de drogues o fins i tot la introducció d’objectes prohibits a les presons.

Aquesta xarxa, formada per antenes amb sensors i càmeres d’alta definició, localitza i identifica de manera fiable aeronaus no tripulades que estan operant en zones d’exclusió aèria. La combinació amb el sistema de càmeres i sensors permet fer un seguiment del vol dels drons i monitoritzar-los en tot moment. Les antenes només detecten les emissions, no n’emeten.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, i del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa la nova xarxa dels Mossos d’Esquadra per a la detecció i control de drons a Barcelona i les principals infraestructures aeroportuàries i petroquímiques de Catalunya.