El Consorci d’Aigües de Tarragona comença les tasques d’inspecció de la canonada principal

El trencament de la canonada principal del Consorci d’Aigües de Tarragona a l’Ampolla del passat 3 de gener es va produir per la corrosió de la canonada provocada per la filtració de clorurs d’un sistema de reg proper que s’abastia d’un pou amb aigua altament corrosiva. Aquest dilluns 15 de juny el CAT ha reprès les actuacions d’inspecció de la canonada principal, suspeses per l’estat d’alarma, per comprovar l’estat de la infraestructura en un tram de 75 km.

L’estudi encarregat al CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques) per conèixer les causes del trencament de la canonada el passat 3 de gener conclou que el tram de 12 km afectat, va col·lapsar per una contaminació de clorurs. Des l’estudi es desprèn que es va produir una contaminació del terreny de la finca per on passa la conducció principal produïda pel rec amb aigua amb una concentració de clorurs alta. Recordem que aquesta incidència va deixar sense subministrament d’aigua temporalment 63 ajuntaments, entre els quals el de Constantí, i 26 indústries consorciades.

Després d’haver hagut de suspendre la revisió de la canonada el passat mes de març a causa del coronavirus, el CAT ha reprès la inspecció de la canonada principal entre el punt de captació a Camp-redó  i Tarragona. Un tram de 75 km que es revisarà a través d’un sofisticat sistema de camps electromagnètics que permetrà conèixer amb precisió l’estat estructural de la infraestructura i poder, de manera predictiva, realitzar actuacions de reparació abans no col·lapsi l’estructura com va passar a l’avaria del passat 3 de gener. L’aparell encarregat del diagnòstic de l’estat de la canonada principal la recorrerà en tres fases fins a finals d’aquest mes de juny. Així, ha estat introduït a la mateixa a l’altura de la Planta de tractament d’Aigües de l’Ampolla per fer un primer tram fins a Vandellòs, arribant en una segona fase fins a Constantí i en una tercera al tram inicial de captació d’aigua de l’Ebre.

La revisió exhaustiva del tram principal de la xarxa de distribució del CAT suposa una inversió de 2,25 milions d’euros. Es tracta d’un projecte que ja estava previst per dur a terme en els propers anys però que a causa del trencament de la canonada a inicis d’any s’ha optat per prioritzar-lo i executar-lo amb caràcter d’urgència en una primera fase de diagnosi. La segona fase, prevista per l’any 2021-2022, consistirà en la implantació d’un sistema de detecció online en continu que alerti de l’evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte, d’aproximadament 5,5 M€, s’assumirà a través de la subvenció del 50% que va atorgar l’Agència Catalana de l’Aigua al CAT.