El Govern incrementa els recursos i dotacions per fer front a la campanya forestal que comença dilluns

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha exposat que hi ha un “risc gran” d’incendis a Catalunya aquest estiu “malgrat la falsa sensació que ha plogut prou” per la “desestacionalització i els efectes del canvi climàtic”. Durant una compareixença al Parlament el conseller ha fet balanç de la campanya de l’estiu passat i ha destacat que l’incendi de la Ribera d’Ebre va ser el vuitè més ràpid de l’any passat al món, per davant d’Austràlia, Sibèria o Amazones. Ha explicat que per la d’aquest any es destinaran 16 milions d’euros i es duran a terme diverses millores operatives. També ha indicat que els bombers reforçaran la flota mòbil amb 263 nous vehicles que costaran uns 18,5 milions d’euros. Pel que fa al risc d’incendi forestal, el conseller ha explicat que l’hivern del 2019 al 2020 ha estat càlid i humit. En aquest sentit, el mes gener ha estat el més humit des que es tenen dades i l’abril el més humit dels 15 darrers anys. El mes de febrer, per la seva banda, ha estat el més sec dels darrers 15 anys. Davant aquesta “dinàmica de canvi climàtic” el conseller ha demanat “no abaixar la guàrdia”.

El conseller ha explicat que les hipòtesis per a Catalunya durant aquest estiu van entre dos límits. Per una banda hi ha la possibilitat d’un escenari altament complex, amb una campanya d’incendis de cereals al voltant de Sant Joan, i després incendis forestals amb un pic a finals de juliol, com va passar els anys 2003 i 2009. D’altra banda l’escenari també podria ser més favorable, si finalment es produeixen tempestes al juny que calmin aquesta campanya del cereal i Sant Joan, tot i que la campanya forestal continuaria a finals de juliol i principis d’agost.

Per afrontar la propera campanya d’incendis els Bombers han incorporat millores operatives, que tenen a veure amb el desplegament de nou bases per fer actuacions preventives, la revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga durada, millores per l’avituallament en actuacions de llarga durada o la potenciació del software, entre d’altres. El dispositiu operatiu s’ha reforçat amb 551 noves contractacions distribuides territorialment. També es disposaran de 36 mitjans aeris, 11 dels quals procedents del govern espanyol.