El nou test de diagnòstic ràpid de Covid-19 de la URV estarà a punt per fabricar-se a finals de juliol

A finals de juliol estarà enllestit i validat el nou dispositiu de diagnòstic ràpid del SARS-CoV-2, que amb només una punxada i en un temps aproximat de 15 minuts aportarà la màxima informació sobre la COVID-19: si la persona que se l’ha fet té la malaltia (IgM), si l’ha passat i ha generat anticossos (IgG) o si no la té ni l’ha passat. A partir d’aquest moment el prototip estarà a punt per començar el seu procés de fabricació a escala industrial. El millor d’aquest nou dispositiu és la seva fiabilitat, ja que elimina la possibilitat de falsos positius o falsos negatius, un dels principals problemes que tenen els tests serològics que s’utilitzen ara. “Fem servir una proteïna que és capaç de captar més anticossos, el que significa que aquest test és més sensible i específic, sense falsos resultats”, explica Ciara O’Sullivan, qui lidera el grup de recerca Interfibio de la Universitat Rovira i Virgili, on han desenvolupat el test en menys de tres mesos a partir de nanopartícules d’or unides a anticossos.

El test, que té un cost aproximat d’un euro, “també ens permet monitoritzar els pacients per fer-los un seguiment i veure si passat un, dos o tres mesos encara mantenen la immunitat”, afegeix la investigadora. Després d’un procés de validació amb mostres de pacients de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, ara s’inicia la validació a gran escala amb altres hospitals de Catalunya i de l’Estat espanyol, un procés que es preveu que finalitzi a finals de juliol, moment en què es preveu que comenci la seva producció.