Óscar Sánchez: “El Plaseqcat va coix, no funciona”

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha reclamat poder participar més en l’elaboració del nou Plaseqta, durant la seva compareixença telemàtica en la comissió d’estudi de la seguretat de del sector de la petroquímica del Parlament. El batlle constantinenc ha descrit amb detall com va viure i com va reaccionar a l’emergència generada arran de l’explosió a IQOXE el passat 14 de gener, i ha criticat la gestió que es va fer des de la Direcció General de Protecció Civil. També ha reclamat nous sistemes d’informació per a la població per casos d’emergències químiques i transparència a les empreses.

També han comparegut els alcaldes de Tarragona, la Canonja, Vila-seca i el Morell. Les explicacions dels alcaldes han anat totes en una línia similar. Han expressat el seu desencís per la manca d’informació que van rebre durant la gestió del sinistre a IQOXE i han demanat fer un replantejament de la gestió de les emergències i de la informació que es transmet a la ciutadania en aquests episodis. “Hi va haver una descoordinació total, amb informacions contradictòries. El Plaseqcat va coix, no funciona”, ha etzibat l’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez. El batlle del Morell, Eloi Calbet, ha assenyalat que ell mateix va haver de trucar al 112 per demanar informació. “Posem en qüestió que mitja hora després de l’explosió Protecció Civil no sabés quin producte es cremava i quins efectes tenia”, ha apuntat el batlle de Tarragona, Pau Ricomà.

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí.

Més presència en les decisions
Un altre element que ha aparegut ha estat la redacció del nou Plaseqta, que es troba en fase de revisió. Tots han estat d’acord en que la gestió es faci des del territori i de manera centralitzada, i han criticat, amb més o menys intensitat, que no se’ls ha tingut prou en compte a l’hora de redactar el nou document. En aquest punt, han aparegut les competències sobre l’activació de les sirenes. “La responsabilitat de tocar les sirenes és de la Generalitat. No tenim cap botó a la Canonja perquè sonin”, ha apuntat Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, localitat on es troba situada IQOXE. El seu homòleg de Vila-seca, Pere Segura, ha anat més enllà i ha demanat: “Que no ens posin la responsabilitat a nosaltres de que hem de tocar les sirenes”, ja que en la seva opinió es podrien generar incongruències sobre quins municipis les activen i quins no davant d’una situació de risc químic.

Pel que fa a la coordinació amb la Generalitat, han comentat que per elaborar l’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’explosió a IQOXE, el Govern no va comptar gaire amb ells. L’alcalde de Tarragona ha parlat de tres reunions, però el de Constantí tan sols n’ha citat una. “No vam tenir la possibilitat d’aportar el nostre punt de vista des dels ajuntaments”, ha etzibat Òscar Sánchez. De fet, sobre un hipotètic nou accident al complex petroquímic, l’alcalde constantinenc ha afirmat: “Si avui o demà hi ha un accident, no sabem a qui trucar”.

Més inversions
Els batlles també han posat de manifest la necessitat d’invertir en tecnologies i sistemes per alertar la població, però també per controlar els perills de les empreses petroquímiques. El Govern preveu destinar 7 MEUR en els propers quatre anys. Un altre aspecte que ha aparegut és que cal millorar de formació a la ciutadania sobre com actuar en aquests episodis, ja sigui amb campanyes de comunicació o fent simulacres.