Constantí entra avui a la fase 2 del pla de desconfinament

Constantí ha entrat aquest dilluns, 25 de maig, a la fase 2 del pla de desescalada juntament amb les regions sanitàries de Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu i Aran. En aquesta fase s’eliminen les restriccions en les passejades d’adults i menors i ja es pot anar en grups de fins a 15 persones sense limitacions horàries –amb excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que continuen reservades per a la gent gran-.

A més, es permet obrir a tots els bars i restaurants amb un aforament limitat a l’interior del 40% i sense utilitzat la barra, continua el servei de terrassa al 50%. En aquesta fase també es planteja la possibilitat que es puguin començar a fer classes presencials, excepte a les universitats. D’altra banda, en relació a les residències el govern espanyol deixa ara que les comunitats estableixin les condicions i els requisits necessaris per a les visites a gent gran i persones amb discapacitat.

A més, un altre nou canvi és que es poden reobrir els parcs naturals sempre i quan no se superi el 20% del seu aforament màxim permès, i també es reobren els telefèrics mentre s’ocupi la meitat de la màxima capacitat autoritzada. També s’autoritza la Direcció General de Trànsit (DGT) a reprendre els exàmens teòrics i pràctics per obtenir els permisos de conduir a les províncies que es trobin a la fase 2 del desconfinament. Els testos es faran durant tot l’estiu després que durant més de dos mesos hagin estat suspesos. Tot i que la capacitat de les aules disminuirà, hi haurà més convocatòries per donar resposta a la demanda.

La limitació dels banyistes a les platges, en mans dels ajuntaments
Una altra novetat serà en relació a les platges. En aquesta fase 2 ja es permet banyar-se a la platja, però a través d’una ordre ministerial el govern espanyol ha facultat els ajuntaments perquè puguin limitar-hi l’accés dels ciutadans i fixar torns per tal que el màxim nombre de persones en puguin gaudir. Així, els consistoris podran limitar l’aforament a l’espai, on caldrà respectar la distància de dos metres entre banyistes.

D’altra banda, el govern espanyol recomana que hi hagi quatre metres de distància entre para-sols i planteja que els gestors de les platges puguin sectorialitzar-les per assegurar el distanciament, amb elements de parcel·lació. Entre les mesures que es mantenen respecte a fa una setmana, hi ha els casaments amb 100 persones com a màxim a l’aire lliure i 50 en espais tancats, els enterraments amb 25 assistents i les visites a monuments i sales d’exposicions. També es reobren restaurants amb l’aforament al 40% i es podrà anar a piscines recreatives amb un 30% de l’aforament.

Porta oberta a accelerar el desconfinament
D’altra banda, el govern espanyol ha obert la porta aquest diumenge a accelerar les fases del desconfinament en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19 a l’estat espanyol. Ara mateix cada fase té una duració mínima de 14 dies, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que tenint en compte com avanci la situació es podria modificar el termini.