El Síndic de Greuges i l’Ajuntament de Constantí critiquen la manera com es va informar a la població en l’explosió d’IQOXE

El Síndic de Greuges ha publicat un informe que analitza l’actuació de les administracions arran de l’explosió a IQOXE. Una de les conclusions a les quals arriba és que “es van veure afectats els drets de les persones a ser ateses en cas de catàstrofe” i critica la manera com es va informar la població en els minuts posteriors al sinistre. El defensor del ciutadà també insta les autoritats a implementar ràpidament mesures que garanteixin la seguretat de la ciutadania, algunes de les quals es recullen en el nou Plaseqta o en l’informe final de la taula d’avaluació del Govern.

A Interior també li demana “implementar amb la màxima celeritat possible sistemes d’alerta a la població complementaris a les sirenes de risc químic”, així com un sistema universal d’alerta geolocalitzada a telèfons mòbils. A Inspecció de Treball l’insta a “intervenir amb relació a la prevenció de riscos laborals, la coordinació d’activitats empresarials, la formació del personal o les càrregues de treball en el sector petroquímic de Tarragona”.

En les respostes de diferents consistoris del Camp de Tarragona a les peticions d’informació del Síndic, els ajuntaments són molt crítics sobre com es va gestionar l’emergència. En el cas de Constantí, l’Ajuntament qüestiona l’actuació del CECAT i manifesta que la problemàtica principal va estar en el retard de l’arribada d’informació oficial a través del CECAT, la qual va provocar confusió i/o dilació en la presa de decisions. A banda, el consistori constantinenc lamenta que “es va demanar confinar la població de Constantí via Twitter sense haver estat informat l’alcalde d’aquest extrem”, i recorda que “Twitter no és un canal oficial de comunicació”.

L’informe del Síndic de Greuges s’ha enviat als departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals, sindicats i associació empresarial química, associacions veïnals, entitats ambientals, URV i a la comissió creada al Parlament de Catalunya.