Prop d’un centenar d’empreses presenten un ERTO a Constantí

El degoteig d’Expedients de Regulació temporal a causa de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirius no s’atura. En el cas de Constantí se n’han presentat 98, afectant a 1.172 treballadors. 87 dels procediments s’han registrat al·legant una causa de força major. En només una setmana se n’han presentat prop de 8800 a Catalunya i el total des de l’inici del confinament és ja de més de 96.000 ERTOs, que afecten a 708.000 treballadors. Per sectors econòmics el que més ha patit l’impacte dels acomiadaments temporals en relació a la població ocupada és la indústria, seguit de la construcció, els serveis i per últim l’agricultura.

D’altra banda, el govern espanyol i els agents socials han tancat un preacord per allargar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) atribuïts al covid-19 fins al 30 de juny. El document, al qual ha tingut accés l’ACN, quedarà ratificat aquest divendres a les reunions de les executives dels sindicats i de la direcció de la patronal. El document estableix que no es podran acollir a aquests ERTO les empreses que tinguin la seu a paradisos fiscals. A més, el preacord manté les exempcions de cotitzacions d’ERTO per força major al maig i juny i, en el cas de les companyies amb ERTO parcials, podran exonerar entre el 45 i el 85% de les quotes a la Seguretat Social dels que treballadors que es reincorporin a la feina.