L’informe de la Generalitat sobre l’explosió d’IQOXE recomana actualitzar les lleis catalanes de seguretat industrial

L’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’explosió de l’empresa IQOXE recomana actualitzar el marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial, un cop es tanqui la investigació sobre el sinistre produït a la companyia química el passat 14 de gener a les seves instal·lacions de la Canonja. És una de les propostes que recull el document i que ha presentat aquest dilluns als principals agents del Camp de Tarragona el president de la Generalitat, Quim Torra. En l’informe també s’apunta que l’expedient informatiu obert a IQOXE en l’àmbit de la seguretat industrial està previst que es resolgui a finals de maig i que l’empresa no podrà tornar a l’activitat “fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades”.

A la reunió per videoconferència hi han participat els alcaldes de la zona, entre els quals l’alcalde de Constantí Óscar Sánchez. El batlle constantinenc ha explicat que la seva intervenció ha anat adreçada principalment a donar una resposta el més ràpid i precís possible a les famílies de les víctimes, a les persones ferides i a la ciutadania. També ha demanat conèixer l’ús de les noves tecnologies en els mesuraments de contaminació atmosfèrica.

Per evitar el mateix impacte en futurs accidents en el sector, l’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE  (que s’adjunta complert en aquesta nota de premsa), proposa mesures en diferents àmbits:

  1. Emergències i protecció civil: Actualitzar els plans d’emergència a les necessitats actuals (ja es va aprovar el PLASEQTA 2020 amb una inversió de set milions d’euros durant els propers quatre anys) i incorporar elements de detecció anticipada de les emergències químiques, com sensors químics i drons.
  2. Informació a la ciutadania i la comunicació: Millorar la informació pública i els canals de comunicació; creant webs especialitzades; canals a les xarxes socials; sistemes d’avisos directes per sms o mail en temps real i impulsant la tecnologia “Cell Broadcasting”
  3. Seguretat i Salut Laboral: Investigació de l’accident per part de la Inspecció de Treball i creació d’una Comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona.
  4. Qualitat Ambiental: Incrementar la coordinació amb els grups de primera intervenció; incorporar al PLASEQTA 2020 la funció del grup de control ambiental; incorporar millores a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica per un valor aproximat de 72.300€ i convocar la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona.
  5. Salut: Dotar de més recursos el Servei d’Emergències Mèdiques per valor d’uns 775.000€; actualitzar el Protocol IMA (Incident amb múltiples afectats) de la Regió Sanitària i de cada dispositiu d’atenció i dels seus integrants, amb un cost d’uns 6.000€/any; actualitzar el procediment d’actuació per atendre els afectats i entorn que requereixen atenció en l’àmbit de la salut mental i elaborar el procediment d’atenció als afectats i entorn en l’àmbit de l’atenció social i comunitària.
  6. Seguretat Industrial: Anàlisi i investigació de l’accident de l’empresa IQOXE, incloent-hi la contractació d’una entitat de reconegut prestigi (la consultora DNV); retorn de l’activitat productiva, sempre que es garanteixin les condicions de seguretat i d’acord amb el dictamen dels experts; actualització del marc normatiu català en l’àmbit de la Seguretat Industrial (Directiva Europea Seveso III); actuacions davant la UE en temes de seguretat de les indústries químiques: Comissió de Medi Ambient i Grup de Treball al Parlament Europeu; anàlisi del dimensionament del personal dedicat a les tasques d’Inspecció de les instal·lacions de les empreses i creació d’un Grup de Treball d’Accidents Greus.