Aquest cap de setmana, canvi d’hora per adoptar l’horari d’estiu

La matinada de dissabte 28 a diumenge 29 de març caldrà avançar una hora el rellotge per entrar en l’horari d’estiu del 2020. Així, quan siguin les dues de la matinada els rellotges s’hauran d’avançar a les tres.

Davant la situació de confinament de la ciutadania a causa de la Covid19, l’Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) fa unes recomanacions, ja que l’adaptació al nou horari d’aquest cap de setmana, pot ser més llarga de l’habitual a causa de la disminució de les rutines socials, de l’exposició a la llum solar i de l’activitat física. En aquest sentit, recomana:

  • Procurar rebre el màxim de llum natural al matí i, a ser possible, sortir al balcó a prendre el sol una estona.
  • Procurar fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, especialment al matí, i cada dia a la mateixa hora.
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau.
  • Es recomana procurar mantenir horaris regulars a l’hora de llevar-se, anar a dormir i de menjar per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d’anar a dormir, especialment aquests dies, per no endarrerir encara més l’hora per poder agafar el son.
  • Evitar les migdiades i estimulants des de l’hora de l’àpat del migdia.

La modificació horària de primavera s’aplica en tots els països de la Unió Europea (UE), amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.