El Congrés aprova amb àmplia majoria i enmig de crítiques prorrogar l’estat d’alarma 15 dies més

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat prorrogar l’estat d’alarma 15 dies més. La mesura ha comptat amb 321 vot favorables i 28 abstencions. A banda del PSOE i Unides Podem, hi ha donat suport el PP, Cs, Vox, PNB i Més País. JxCat, ERC, EH Bildu i la CUP, en canvi, s’han abstingut perquè reclamen un confinament total del país. Ara el govern espanyol hi haurà de donar el vistiplau definitiu. Per això, l’executiu ha convocat un Consell de Ministres extraordinari per aquest divendres. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat “temps, unitat i lleialtat” i ha avançat que adoptarà més mesures amb l’objectiu de “guanyar la guerra al virus”.

Llum verda a l’ampliació de l’estat d’alarma a tot l’estat espanyol fins a l’11 d’abril. El Consell de Ministres del 14 de març va aprovar el decret per primer cop però en aquella ocasió no calia el vistiplau de la cambra baixa. Davant l’evolució de la pandèmia, l’increment de contagis i de l’alarmant nombre de morts –ja superen les de la Xina-, l’executiu va anunciar diumenge que prorrogaria la mesura durant dues setmanes més. En aquesta ocasió, sí que calia que el Congrés ho debatés i ho votés.

En maratoniana sessió d’onze hores i amb un hemicicle pràcticament buit, la cambra baixa ha aprovat la mesura amb el suport, a banda de la coalició de govern, del PP, Cs, Vox, PNB i Més País. ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu s’han abstingut perquè reclamen que les mesures siguin més restrictives que l’actual decret i que el fixi el confinament total.