El Consell de Ministres endureix el decret d’alarma i prohibeix anar a les platges

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts després del Consell de Ministres per anunciar les noves mesures adoptades per lluitar contra el coronavirus. Entre altres un enduriment del decret de declaració de l’estat d’alarma per limitar encara més la circulació de les persones a altres espais d’ús públic com les platges. Les activitats permeses, a més, s’han de fer de manera individual tret de menors, dependents i persones amb discapacitat, i es permet que obrin clíniques veterinàries. A més estableix que el Ministeri de Sanitat i les autoritats podran suspendre activitats permeses que puguin suposar un risc de contagi.

Sánchez ha advertit que “viurem dies molt durs” fruit de la situació sanitària “sense precedents”. “Són moments excepcionals que requereixen mesures excepcionals”, ha afirmat, on cal que tothom compleixi amb la seva missió i faci “tot el que faci falta, on i quan faci falta” per aturar el virus.

El president espanyol ha insistit que cal “doblegar la corba” d’infeccions, tot i que “encara falten dies per arribar a aquest punt”. Cal també –ha dit- que les altes mèdiques superi el nombre de nous infectats, i “estarem lluny del virus quan els contagis caiguin en picat”. “La victòria serà total quan disposem d’una vacuna que permeti evitar i eliminar la infecció”, ha conclòs.

Sánchez també ha admès que l’alarma està afectant l’Estat i cal “combatre també al front econòmic i social” mitjançant un “escut” perquè “ningú quedi enrere”. Cal “frenar la corba descendent fruit de l’impacte de les mesures a l’ocupació i la producció”, ha afirmat.

200.000 milions d’euros per fer front a la crisi derivada del coronavirus

Pedro Sánchez, ha anunciat la mobilització de 200.000 milions d’euros -prop del 20% del PIB de l’Estat- per fer front a la crisi derivada del coronavirus. D’aquests, 117.000 MEUR seran “íntegrament públics” i la resta es complementarà amb recursos privats. L’Estat destinarà 100.000 MEUR en línies d’avals de garanties públiques per promoure la liquiditat de les empreses i 17.000 MEUR per pal·liar les conseqüències econòmiques de la covid-19 en col·lectius vulnerables. En roda de premsa després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, Sánchez ha dit que és una mobilització de recursos “colossal”, la més gran en la història de la democràcia. “No escatimarem cap esforç, no deixarem ningú enrere”, ha dit.

30 MEUR a la investigació per trobar una vacuna contra la covid-19 

El govern espanyol destinarà 30 milions d’euros (MEUR) a la investigació per trobar una vacuna contra la covid-19. El president, Pedro Sánchez, ho ha anunciat després del Consell de Ministres on ha detallat que els encarregats de treballar en aquesta investigació seran el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut de Salut de l’Hospital Carlos III. Sánchez ha assegurat que l’objectiu és “frenar la corba” de contagis i que “la victòria serà total quan tinguem la vacuna que permeti eliminar la infecció”. “Hem de frenar la corba, aplanar-la i fer-la baixar en picat”, ha insistit el president.

S’agilitzaran els tràmits per als Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)

El govern espanyol ha agilitzat els tràmits per als Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que es presentin a conseqüència de la crisi del coronavirus i els considerarà causats per una situació de força major. Les autoritats laborals l’hauran de resoldre en un màxim de set dies. Els treballadors afectats que no compleixin amb el requisit mínim de cotització per cobrar l’atur la podran cobrar igualment i el període en què els treballadors rebin la prestació a conseqüència de l’ERTO no descomptarà com a temps gastat. És una de les mesures del paquet de xoc econòmic aprovat pel govern espanyol al Consell de Ministres d’aquest dimarts.A més, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en roda de premsa que exonerarà els empresaris que facin ERTO per la covid-19 del pagament de les quotes a la Seguretat Social per “alleugerir les càrregues financeres de les empreses” i “recuperar” l’ocupació al més aviat possible.