L’IRTA vol enllestir el centre d’interpretació de l’ús de l’oli d’oliva per a la campanya d’enguany

El centre d’interpretació de l’ús de l’oli d’oliva que s’ha començat a construir al centre Mas Bové a Constantí obrirà portes en la campanya de l’oli d’enguany, de cara a l’octubre. Aquesta és la previsió que en fa l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, que depèn de la Generalitat. Amb un pressupost de 220.000 euros, el nou centre disposarà de tres espais diferenciats: un planta pilot -o ‘cooking lab’- on s’experimentarà amb olis i aliments, una sala de tast dels productes cuinats i l’espai d’interpretació d’olis. L’objectiu final és evidenciar l’excel·lent qualitat de l’oli d’oliva a la cuina i altres productes conreats al Camp de Tarragona, com la fruita seca. El complex aprofita espais diàfans en desús.

El ‘cooking lab’ i el ‘showroom’ seran dos dels punts més atractius del futur centre d’interpretació de l’oli, que abastarà uns 200 metres quadrats, aprofitant espais en desús de dos edificis ja construïts, però que requereixen de reforma. D’una banda, s’habilitarà el ‘cooking lab’ o espai de cuina experimental a la part posterior de l’actual sala d’actes, amb la idea de cuinar i comparar diferents olis, temperatures de cocció, etc. D’altra banda, es muntarà el ‘showroom’ o espai de discussió a la planta baixa de l’edifici principal de Mas Bové -el que havia estat l’antiga cantina dels alumnes de l’antiga Escola Agrària. 

També haurà un espai per tastar les elaboracions, amb una catorzena de panells individuals per als anàlisis sensorials. El centre d’interpretació de l’ús de l’oli a la cuina es vol posar al servei dels professionals de la restauració i no descarta convidar xefs de renom. El projecte s’eleva a 220.000 euros -l’obra de reforma en suposa 100.000-, i estan finançats en un 50% per fons europeus, un 25% per part de la Diputació de Tarragona, i el 25% restant, amb fonts propis de l’IRTA. Els treballs just acaben d’arrencar i s’espera que abans de l’estiu ja pugui obrir-se al públic part del complex i, en la seva totalitat, a l’octubre. 

Els últims detalls sobre aquest projecte s’ha donat a conèixer en el marc de la taula institucional celebrada aquest dijous, i que es convoca un cop a l’any per informar les autoritats i representants diversos organismes de la regió de Tarragona per captar les seves inquietuds i necessitats de recerca i innovació en l’àmbit agroalimentari. En aquest sentit, durant aquesta trobada s’ha anunciat l’organització d’un congrés internacional sobre producció animal, que aplegarà dos-cents experts d’arreu del món a mitjans de juny a Salou.