El departament de Toxicologia de la URV denuncia que els controls d’emissions de la incineradora de Constantí passin a mans d’una empresa privada

El Departament de Toxicologia de la URV denuncia que els controls d’emissions de compostos per part de la Incineradora de residus de Constantí passin a mans d’una empresa privada sense la més mínima experiència en avaluacions de riscos sobre la salut de les persones. El catedràtic de toxicologia de la Facultat de Medicina de la URV, director de TECNATOX, Josep Lluís Domingo, ha assenyalat en un comunicat que des del passat 1 de gener i “per motius estrictament econòmics, l’empresa propietària actual de la planta (SARPI) ha decidit recentment encarregar els estudis de control de les emissions a un grup sense la més mínima experiència en avaluacions de riscos sobre la salut”. Domingo critica que per poder continuar treballant amb els requisits de l’actual autorització ambiental, però amb un cost més reduït, han decidit prescindir de la URV, que afegeix “és la universitat que va dissenyar aquest programa de seguiment de salut pública i que ha anat incorporant els canvis fets al llarg dels anys.”

Cal recordar que la Incineradora de Residus industrials de Constantí, que es va posar en marxa l’any 1999 com una empresa pública de la Generalitat de Catalunya, va passar l’any 2015 a mans privades, amb la seva venda a SARPI, del grup multinacional francès,VEOLIA. El catedràtic de toxicologia, Josep Lluís Domingo, afirma que aquest és un exemple del que suposen les privatitzacions d’empreses públiques, i denuncia la desídia per part dels organismes responsables de la Generalitat.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha destacat la bona relació que l’Ajuntament manté amb el catedràtic de Toxicologia, Josep Lluís Domingo, des dels inicis de l’activitat de la Incineradora, i ha explicat que en la propera comissió de seguiment de l’activitat de la planta, de la que forma part l’Ajuntament, amb la Generalitat i representants de la pròpia empresa, es demanarà tota la informació en relació a aquests estudis de control. Ha destacat també que l’Ajuntament reclamarà que els controls de salut i sobre les emissions es continuïn fent des de la URV, que és qui va dissenyar aquest programa de seguiment de salut pública.

L’alcalde, Óscar Sánchez, ha explicat que com a Ajuntament seguiran molt atents ,com sempre han fet, als estudis que es realitzin a partir d’ara en relació amb l’activitat de la incineradora, exigint la mateixa rigorositat i també en relació amb la periodicitat dels mateixos.