Protecció Civil desactiva l’Alerta del pla VENTCAT per la millora de les condicions meteorològiques

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’ALERTA del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades d’avui pràcticament a tot Catalunya, i que han provocat gairebé un miler de trucades al telèfon d’emergències 112. Hores d’ara la situació ha millorat i el pla queda en fase de prealerta. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les ratxes de vent podran ser encara fortes les pròximes hores, sobretot a partir del migdia, afectant principalment les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, Catalunya Central i Pirineu.

Al llarg d’aquest dilluns hi ha hagut ratxes de vent destacades, la majoria per sobre dels 90 i fins i tot 100 km/h. Destaquem els 99,4 km/h de Cervera; 94 km/h a Hostalets de Pierola; 92,2 km/h a Castellnou de Bages i 90 km/h al Port de Barcelona. El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 967 trucades per 727 incidents, la majoria al Barcelonès (281), Baix Llobregat (137), Vallès Occidental (130) i Segrià (62). Els municipis amb més trucades han estat Barcelona amb 189; Lleida amb 51 i Badalona amb 34.

Els Bombers de la Generalitat han atès 584 avisos per les incidències causades pel fort vent que afecta la major part de comarques catalanes. Els serveis han consistit en retirar objectes caiguts a la via i en assegurar-ne d’altres. També s’han rebut avisos per retirada d’arbres i mobiliari urbà malmès, així com per realitzar sanejaments de façanes i revisions d’elements no estructurals dels habitatges amb perill de caiguda. Per Regions d’Emergències, a la de Tarragona s’han fet 31 serveis i a la de les Terres de l’Ebre 1.E.

Protecció Civil de la Generalitat insisteix en la recomanació d’extremar les precaucions en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.