Més de 3.000 persones clamen per la seguretat de la indústria química a Tarragona

Més de 3.000 persones han participat aquest dimecres al vespre a Tarragona en la manifestació convocada pels moviments socials, veïnals i sindicals arran de l’accident a IQOXE del 14 de gener. Sota el lema ‘Volem seguretat, informació i coordinació’, la protesta ha arribat fins a la Delegació del Govern a Tarragona, on s’ha llegit un manifest unitari. Diversos ajuntaments de la zona, com el de Constantí, també s’han adherit l’acció, que ha servit per cloure una jornada de vaga general massiva a la petroquímica. Els sindicats se n’han mostrat satisfets i confiats que l’accident suposarà un abans i un després, mentre els veïns han insistit a reclamar seguretat. “No volem tenir més por i avui Tarragona ha dit prou”, ha dit el president de la FAVT, Alfonso López.

Mig miler de veïns de la Canonja i els barris de Bonavista i Torreforta han iniciat la mobilització a la tarda amb una marxa a peu fins al centre de la ciutat i han confluït amb els sindicats a la plaça Imperial Tarraco, a tocar de la seu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).Els manifestats han iniciat la protesta al crit de ‘On és la seguretat?’, que han anat repetint durant el recorregut pel centre de la ciutat. Una gran pancarta amb el lema ‘Volem seguretat, informació i coordinació’ ha presidit la capçalera de la marxa. Els participants també han exhibit cartells reivindicatius, com ara els que es preguntaven ‘On estan les sirenes?’, i han fet sonar xiulets i botzines.

Els sindicats UGT i CCOO han afegit a la demanda de seguretat la denúncia de la “precarietat” que pateixen molts treballadors, principalment de les subcontractes. “Les empreses multiserveis tenen un problema molt greu amb la baixada de costos, de salaris i amb una productivitat altíssima que està degradant el treball dins les pròpies empreses”, ha denunciat el secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort.

Juntament amb els sindicats majoritaris, la manifestació l’han convocat les Federacions de Veïns de Tarragona, Segle XXI i Llevant, i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona i la Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns. També s’hi ha adherit els ajuntaments de Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Perafort, la Pobla de Mafumet i Constantí.

Els moviments socials, veïnals i sindicals han aprofitat la manifestació per reiterar, un cop més, les seves demandes. Una investigació exhaustiva de les causes i conseqüències del sinistre; l’impuls de mesures urgents per millorar les condicions de seguretat de l’activitat petroquímica, i revisar i millorar els protocols de comunicació i de control, han estat les principals reivindicacions recollides en el manifest que s’ha llegit davant la seu de la Generalitat.

L’AEQT evita valorar el seguiment de la vaga
L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha emès un comunicat després de la manifestació en el qual ha remarcat el compromís amb la seguretat de les companyies i ha recordat les “condicions laborals més avantatjoses que la mitjana industrial”. En el text l’entitat ha evitat valorar el seguiment de la vaga. També ha assenyalat que les reivindicacions de la jornada “no s’ajusten a la realitat de la indústria química de Tarragona” i que les empreses treballaran per “revertir aquesta percepció i recuperar la confiança”.

L’associació ha afirmat que l’explosió a IQOXE va ser “una situació excepcional”, “però aquesta excepcionalitat no pot ser presentada com un fet habitual”. “La indústria química de Tarragona ha estat un referent de seguretat durant 50 anys i així seguirà sent amb la col·laboració de tots els agents involucrats”, s’indica en la nota. L’AEQT ha reiterat la seva voluntat de diàleg per trobar solucions i ha apuntat que en la jornada d’aquest dimecres ha “escoltat els sindicats, associacions de veïns i part de la població”.