Treball proposa la creació d’una comissió de seguretat i salut laboral del complex petroquímic

Treball, Afers Socials i Famílies ha proposat la creació d’una comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona a la reunió mantinguda entre el secretari general del Departament, Josep Ginesta, i els representants dels sindicats UGT i CCOO de Tarragona i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). “Després de l’accident a l’empresa IQOXE i de les informacions que ens traslladen els sindicats i l’AEQT es constata que hi ha una pèrdua de confiança dels treballadors/es en els sistemes de seguretat i salut laboral”, ha explicat Josep Ginesta.

El secretari general ha subratllat “la necessitat de reconstruir les confiances entre les parts i, sobre tot, el compromís de totes les empreses en revisar els mecanismes per garantir la seguretat i integrar-la en tots els processos interns de fabricació”.Detectem algunes mancances en els mecanismes de gestió interna de l’activitat preventiva de riscos laborals en el complex petroquímic”, ha assenyalat Josep Ginesta. El secretari general ha informat que l’AEQT ha manifestat que “no s’arroga una representació clara de totes de les empreses del polígon petroquímic”.

Per aquest motiu, Ginesta ha reclamat a la part empresarial resoldre el tema de la representativitat per ser capaç “d’arribar a acords i assumir compromisos” amb els sindicats majoritaris representatius UGT i CCOO dels més de 6.000 treballadors/es directes de les empreses del polígon petroquímic, més altres 4.000 indirectes que hi treballen, a la reunió que tindrà lloc al final de la setmana vinent.

El secretari general ha defensat la necessitat de la comissió per “arribar acords i consensos per garantir l’activitat preventiva de riscos laborals en el si de les empreses, que funcioni adequadament i tothom compleixi les seves responsabilitat perquè la prevenció és un dret dels treballadors/es però també un deure que s’ha de garantir”. Per tant, la comissió també podria ser un espai per “resoldre els conflictes que des empreses de la petroquímica en matèria de seguretat i salut laboral”, ha afegit Ginesta.

El secretari general ha demanat a l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) que traslladi a l’empresa IQOXE, on es va produir l’accident molt greu amb tres persones mortes i diverses de ferides, que “seria bo que IQOXE tingués un canvi d’actitud en la manera que es relaciona amb l’Administració en els últims dies perquè no és bo que doni informacions contradictòries i perquè actuï amb lleialtat en els àmbits administratius que els correspon”. Per últim, Ginesta ha confirmat que la Inspecció de Treball ha obert un “nou expedient a l’empresa IQOXE per haver iniciat l’activitat sense haver fet la prèvia avaluació de riscos laborals”